0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Sikere volt az ide Vesd bele magad! programnak. A kiírt határidő előtt már a le is kellett zárni jelentkezéseket, mert elfogytak a vetőmagok – mondja Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) ügyvezető elnöke. Mi ugyan a jelentkezési kiírásban jeleztük, hogy a készlet végleges, ezért aki biztosan részt szeretne venni a programunkon, annak érdemes minél előbb beküldeni a kitöltött részvételi űrlapját, de mint ahogy az többnyire lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra halasztották a jelentkezést.

Most az utolsó héten szinte megrohamoztak bennünket, majdnem annyian érdeklődtek ebben a pár napban, mint az elmúlt hónapban összesen.

 

De a készlet már elfogyott, és végül ez egy verseny is. Majd jövőre jobban figyelnek az ifjú gazdák. Persze sajnálom azokat, akik lemaradtak, de ennél sokkal jobban örülök annak, hogy ilyen sokan megértették miről is szól ez a program – teszi hozzá Mikula Lajos.  

Mert ez több annál, hogy a kisiskolások ingyen kapnak egy vetőmagcsomagot és elültethetik a magokat.

A szüleik segítségével saját kis veteményesük lehet, amit a gyereknek gondozniuk kell, a termesztésről naplót vezetnek, a növényekről pedig havonta képet kell beküldeniük.

Ez feladat, ezzel munka van, de a gyerekeket lehet motiválni, mert ha tisztességesen csinálják, eredménye is lesz. Finom, ehető eredménye. Ráadásul a legjobb rajzokat, beszámolókat mi fel is tesszük a Facebook oldalunkra, ez is ösztönző lehet a számukra.

A cél az élményszerzés és a szemléletformálás. A kertészkedés eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztaljon a szervezők által is fontosnak ítélt dolgokat. A kertészkedés közben szabad levegőn, mozgást igénylő, kétkezi tevékenységet végez és nem különböző képernyőket néz. Átélheti, hogy a munkájával értéket hoz létre, a fejlődő növények, a szépülő kiskert rögtön megmutatja a munkája eredményét, sikerélményt ad a gyermeknek. S mivel visszatérő feladatról van szó, segíti, hogy erősödjön a gyermekben a kitartás és a felelősség érzet. Nem utolsó sorban a saját előállítású zöldség elfogyasztása segítség lehet abban is, hogy a gyermekek étrendjébe könnyebben beilleszthetőek legyenek a friss zöldségek.

A  tíz éves Dénes levele tökéletesen kifejezi miért is indította el 2011-ben az Agrya ezt a programot – mondja Mikula Lajos.

 

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu