Back to top

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Nyolc évig tartó, a levegőminőség javítását célzó integrált programba kezd a Herman Ottó Intézet és mintegy húsz partnerszervezete, miután sikerrel pályáztak a LIFE környezetvédelmi projekt megvalósítására.

Az uniós társfinanszírozású projekt keretében 10 népes magyar település mintegy 3 millió lakója számára indulnak a levegőminőség javítását célzó komplex programok.

Az érintett városok a következők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya.

A projektet elindító sajtótájékoztatón Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Hungairy néven induló kezdeményezés esetében átfogó, hosszabb időtávot átölelő,

komplex programról van szó, amelyet nem lehet leszűkíteni egy feladatra. A programban ezért az energiahatékonyságnak, a méréseknek, a szemléletformálásnak is nagy szerepe lesz.

A program kulcselemét jelenti majd a tudományos háttér megalapozása – mondta el a sajtótájékoztatón Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. Ennek keretében a feladatok nagyban támaszkodnak majd az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseire, és az OMSZ adatfeldolgozása révén részt vesz a döntés-előkészítés, döntéstámogatás fázisában is.

Létrejön egy ökomenedzseri hálózat is, amelynek keretében 20 szakértő 8 éven át fogalmaz meg javaslatokat a településeknek, és újabb, a témába vágó pályázatok felkutatásában is segít.

Riesz Lóránt hozzátette: azt remélik, hogy ez az ökomenedzseri rendszer a 8 év letelte után is tovább működhet.

A program részeként utazási appok fejlesztése, közbringa-rendszer, és számos szemléletformáló kampány is indul majd. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakossági fűtés korszerűsítését célozzák, hiszen a korszerűtlen és a szabályokat figyelembe nem vevő lakossági tüzelés a levegő minőségét egyik legnegatívabban befolyásoló tényező.

A nyolcéves program 5 milliárd forintba kerül, amelynek 40 százalékát a magyar állam, 60 százalékát pedig az Európai Bizottság állja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.