0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az Okanagan-Kootenay Sterile Insect Release Program keretében a brit kolumbiai Osoyoos-ban található üzemben hetente több mint 10 millió almamolyt szaporítanak, keltetnek, és kobalt-sugárkezeléssel sterilizálnak mesterséges körülmények között, amiket azután szabadon engednek az ültetvényekben.

A program működtetői közel állnak ahhoz, hogy az Okanagan-völgyi alma- és körtetermesztő körzetből teljesen kiirtsák az óriási károkat okozó kártevőt.

A program kezdete, 1991 óta az alma- és körteültetvényekben 94 százalékkal csökkent az almamoly-populáció, a növényvédőszer-fölhasználás pedig 96 százalékkal mérséklődött. Brit Kolumbia déli részén, Washington állam határán fekvő gyümölcsösökben, ahol először vetették be a szaporodásképtelen almamolyokat, a terület 98 százalékában jóval a gazdasági küszöbérték alá, 0,2 százalékra csökkent a terméskár.

Bővebben olvasna a témáról? Keresse a cikket a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában, ami a Biológiai alapú növényvédelem lehetőségei dolgozza föl a különböző kertészeti kultúrákban.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Good Fruit Grower