0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Átlépi a határokat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Az idén is meghirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amely ebben az évben néhány újdonsággal is kiegészül.

Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetést az idén 26. alkalommal indítja útjára a szervező MTÜ.  A tavalyi, 25. jubileumi verseny minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen rekordot döntött azzal, hogy 324 regisztráció érkezett, és ez több mint 3 millió embert mozgatott meg.

Ez is arra ösztönözte a szervezőket, hogy tovább vigyék a versenyt és újításokat vezessenek be.

– Az egyik nagy újdonság, hogy a verseny 2019-ben először átlépi a határokat és hagyományteremtő szándékkal erdélyi települések is nevezhetnek a megmérettetésre,

valamint a tervek szerint a következő években folyamatosan bővítik a részvételi lehetőséget  és bevonják a többi magyarlakta régiót is. – jelentette be Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke a hétfőn megrendezett sajtótájékoztatón.  

A turizmus egyre népszerűbb Magyarországon, tavaly a külföldi látogatók száma minden addigi eredményt felülmúlt. Ez köszönhető a gasztronómiának, a szép tájaknak, a boroknak, a kultúrának, a biztonságnak, de annak is, hogy rendezett településeket látogathatnak meg a vendégek. Aki vendéget vár, az kicsinosítja a házát, ezzel is egy képet mutat magáról, jegyezte meg a fővédnök.

A regisztráció elindult az idei versenyre, jelentkezni a  honlapon lehet – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Ildikó Réka egyetemi docens, a verseny nemzeti koordinátora, aki további újításokat jelentett be.

– A verseny ebben az évben házhoz megy, méghozzá kétszer is. Először a zsűri meglátogatja a településeket, és eltölt ott egy napot,

e közben a pályázóknak a felkészülési és bírálati időszakban az országosan elismert kertész, tájépítész, várostervező, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri az értékelés mellett tanácsadást is nyújt. Hat térséget alakítunk ki, először a térségben lévő települések versenyeznek, közülük kerül ki 3 város és 3 falu, amelyek azt követően  az országos versenyben vesznek részt. A díjakat a térségi ünnepségen adjuk át. Ezzel is  a kistelepüléseket szeretnénk erősíteni, illetve ösztönözni azokat, akik még nem vettek részt a versenyben – ismertette a részleteket a koordinátor.

A zsűri a szakmai értékelése és a bírálati szempontok nem változnak, továbbra is figyelnek:

  • a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére;
  • a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre;
  • a település zöldfelületi programjára, fejlődésére;
  • a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására;
  • a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére;
  • az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására;
  • a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjaira és eredményeire;
  • valamint a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energiafelhasználásra.

A jelentkezési határidő: 2019 május 1.

A jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu