Back to top

A Gúthi erdő legendája

Még le sem kanyarodtunk a Nyíradonyt Nyíracsáddal összekötő útról, már három dámszarvastehén „köszöntött”. Amikor pedig ráhajtottunk a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének vadászházához vezető bekötőútra, egy koronás gímszarvas kocogott el előttünk. Mintha a vendégek üdvözlésére készült koreográfia részei lettek volna.

Az erdészet dolgozóinak mindennapi látvány; nekünk, idegeneknek igazi vadregényes belépő egy másik világba.

Az Alföld északkeleti térségét alkotó Nyírség déli részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék határán fekszik az 5175 hektáros Gúthi erdő. Alföldi mércével mérve kiemelkedően nagy összefüggő erdőtömb, ráadásul ritkaságszámba menő növény- és gazdag állatvilágának köszönhetően hazánk egyik legkülönlegesebb természeti értékeit őrzi. Híres dámvadállományáról, innen kerültek ki a világranglista dobogós trófeái.

A Gúthi erdő története a 13. századig nyúlik vissza. Árpád-házi Péter király idején Guth és Keled, a németországi Hohenstaufenből származó, nemzetséget alapító testvérpár – kései leszármazottaik az erdélyi Báthory család – a testőrség parancsnokai voltak, s hűségük jutalmául hatalmas birtokot kaptak Bihar és Szabolcs vármegyékben.

„A nagy gúthi erdőtömb négy község határában terül el, az erdészet egyike a NYÍRERDŐ kilenc egységének”

– magyarázta Pósán Ferenc, a Gúthi Erdészet megbízott igazgatója, aki a szomszédos Nyíracsádon született. Több mint nyolcezer hektáron gazdálkodnak – termőhelyi adottságaikat tekintve a részvénytársaság legjobbjai –, s ennek kétszeresén végeznek vadgazdálkodást. „Ez az erdőtömb valószínűleg a világ legszebb akácosai közé tartozik” – hangsúlyozta a szakember, hogy ez a fafaj a területnek több mint felét teszi ki, a negyede kocsányos tölgy, a többin a nyár és a fenyő osztozik.

Pósán Ferenc: egyedülállóan kétszer nyertük el az Edmond Blanc-díjat
Pósán Ferenc: egyedülállóan kétszer nyertük el az Edmond Blanc-díjat
Az erdőgazdaságnál a kerületvezető erdészek egyben vadászok is, így könnyen összehangolható a két tevékenység. „Minden az erdőben dől el, a tő mellett élő és dolgozó szakemberek tudják a legjobb döntéseket meghozni. Aki felelős a vadgazdálkodásért, ugyanaz felel az erdőgazdálkodás sikeréért is” – jegyezte meg az igazgató.

Gúthon világhírű az 1970-es évek elején betelepített dámvad, a világranglista első három helyezett trófeáját – 1991, 2002, 2017 – ott ejtették el.

A Kis-Ázsiából származó faj kiváló élettérre lelt a Nyírségben, s ehhez jön a gondos vadgazdálkodói munka. Más vadfajok is vonzzák a vadászat szerelmeseit, jelentős gímszarvas-, vaddisznó- és őzállománnyal rendelkeznek. A Gúthi Erdészet vadászterülete a világon az egyetlen, amely vadgazdálkodási munkájáért kétszer is elnyerte a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácstól az Edmond Blanc-díjat.

A Gúthi erdőben zajló terelővadászatok világhírre tettek szert. A búcsúzó vendégek sokszor már a kapun kilépve visszaszámolják a Gúthon kívül töltött napokat. A vadászat megszervezésén túl nagyon fontos számukra a családias környezet. A vadászat javarészt a barátságról szól, nem mindegy, ezt milyen miliőben élik meg. Gúthon csapatmunka folyik, amit a vendégek is visszaigazolnak. Nem véletlen, hogy a hazaiakon kívül a világ legtávolabbi zugából – még Ausztráliából is – visszatérnek a vadászok. Ott jártunkkor éppen belga vendégek fogadására készültek.

Hostisoczki Ákosné: a világ távoli szegletéből is visszatérnek hozzánk
Hostisoczki Ákosné: a világ távoli szegletéből is visszatérnek hozzánk

„Aki erre jár, csendet, nyugalmat talál, egyesek számára az is vonzó, hogy a telefon elnémul, hiszen nincsen térerő”

– hívta fel a figyelmet Hostisoczki Ákosné, a gúthi vadászház gondnoka. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van a fogatüzemük – mely nem csak a gazdálkodást szolgálja –, így nyáron a lovaskocsizás, télen pedig a szánon utazás élményét is átélhetik a vendégek. Az aktív pihenésre vágyókat várja a tenisz-, a kosárlabda-, a focipálya, a fáradtabbak a szaunában töltődhetnek. Sokan reggeli futással kezdik a napot, de a kerékpározás szerelmeseinek is módjuk van nyeregbe pattanni.

A Zöldház konyhafőnöke, Vezse István öt hónapja dolgozik Gúthon, korábban több mint egy évtizedig egy vásárosnaményi étteremben lehetett megkóstolni a főztjét. Elsősorban a magyaros konyha, és ezen belül főként a vadételek állnak közel hozzá. Igyekszik a hagyományos ízeket a mai trendeknek, elvárásoknak megfelelően formálni, alakítani. A szakácsmesterségről azt mondja: számára az alkotás a legfontosabb, ráadásul itt azonnali visszajelzéseket is kap a munkájáról.

„Sok a ’visszaeső’ vendég, az egy évtizedes érkezésem óta a mostaniak 35-40 százaléka már ismerősként köszönt” – magyarázta Edit, hogy helyben a vadászvendégek élvezik az elsőbbséget. Krajcárhegyi pihenőközpontjuk esküvők, ballagások, szalagavatók ünnepélyes helyszíne.

A gúthi központ területén három épületben fogadják a vendégeket. A vadászházban 18-an szállhatnak meg, de összesen ennek a létszámnak a kétszeresét tudják fogadni. Az étkező 50 személy kiszolgálását teszi lehetővé, de a Krajcárhegyen épült filagória révén nyáron akár 200-an is élvezhetik a hely adta lehetőségeket. „A lakodalmak úgyis csak márciustól indulnak” – nyugtázta a ház gazdaasszonya, hogy egyre többen fedezik fel a helyi értékeket.

A népszerűséghez a jó étel, a családias kiszolgálás is hozzátartozik. A visszajáró csoportok elvárásait már ismerik.

Elsősorban a vadételek kerülnek előtérbe, de figyelembe veszik az egyes vendégek különleges étkezési igényeit is.

„Van olyan magyar csoport, amelyik minden alkalommal vadragulevest kér” – mutatott rá a gondnoknő, hogy bizonyos ételekhez bizonyos vendégkör köthető, így a külföldiek esetében népszerű a toroskáposzta. Ha viszont valami egészen újat rendelnek, azt előtte „lepróbálják” a konyhán.

Az erdő kimeríthetetlen tárháza a konyhai alapanyagoknak. A vadhús mellett az erdei gombák az ételek szerves összetevői. Más hozzávalókat a környékbeli termelőktől szereznek be. Helyi alapanyagokat használnak, alapfeltétel a frissesség és a kiváló minőség, s elsőbbséget élveznek a szezonális termékek. Az alma elmaradhatatlan, a szomszédos almáskertből érkezik.

Amikor a környékbeli látnivalókról kérdezem, a ház asszonya gyorsan rávágja: olyan sok legenda szól a Gúthi erdő mélyén megbújó Pusztatemplomról, hogy az szinte már gyanús.

A közelben található templomromnak sokak szerint misztikus hatása van. Erőt, hitet lehet meríteni az ódon falak között, mások gyógyulásukban bízva keresik föl. A helyiek elbeszélései alapján titkos alagutak és mesés kincsek rejtőznek az erdőben.

Nyíracsádon az Árpád-kori alapokon épült, ma református templomot érdemes megnézni. Alig harminc kilométerre pedig Nyírbátor, a Báthoryak ősi fészke csalogat.

A jó hír, hogy a Gúthi erdőben lehet túrázni – van kijelölt turistaútvonal –, így saját magunk is megtapasztalhatjuk, hogy van-e bármiféle gyógyító hatása a helynek. Emellett esélyünk van arra is, hogy fölfedezzünk egy alagútrendszert vagy véletlenül mesés kincsekre bukkanjunk a Pusztatemplomnál. Ha mégsem járunk sikerrel, akkor sincs okunk a szomorkodásra, ugyanis az erdő szépsége mindenért kárpótol.


Sertéshálóban sült dámgerinc, céklás nudlival, sütőtökpürével, zölborsmártásban

Hozzávalók:

80 dkg szarvasgerinc, 1 fodorháj, só és bors
a páchoz: kakukkfű, babérlevél, borókabogyó, mustár, olaj, őrölt feketebors
a mártáshoz: 50 dkg szarvascsont, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, só, zöldbors
a céklás nudlihoz: 30 dkg cékla, 15 dkg burgonya, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj és liszt
a sütőtökpüréhez: 40 dkg sütőtök, 5 dkg vaj, kakukkfű, só, fehérbors

Elkészítés:
Az előző nap letisztított, bepácolt szarvasgerincet sózzuk, majd betekerjük a fodorhájjal és sütőben 160 oC-on, 40-45 perc alatt készre sütjük. A mártáshoz a csontot és a zöldségeket tepsibe rakjuk, és sütőben aranybarnára pirítjuk. Amikor kész lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Gyöngyözve forralva 2-3 óra alatt a negyedére redukáljuk a levét, beletesszük a zöldborsot és sózzuk. Ha esetleg nem elég sűrű, egy kevés étkezési keményítővel sűríthetünk rajta.

A tököt feldaraboljuk és sütőben készre sütjük. A belsejét kikaparjuk, vajat adunk hozzá és botmixerrel felhabosítjuk. Ízlés szerint sózzuk, kakukkfűvel és fehérborssal ízesítjük. A nudlihoz a céklát megmossuk és alufóliában készre sütjük. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, ha kész megpucoljuk, majd a céklával együtt áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A masszából nudlit formázunk és sós, lobogó vízben készre főzzük, majd fokhagymás vajon lepirítjuk.


Csorbaleves dámhúsgombóccal

Hozzávalók:

35 dkg szarvascomb, 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 5 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 kanál liszt, citrom, só bors, babérlevél és lestyán

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. A megtisztított zöldségeket felszeleteljük és a hagymával még néhány percig pirítjuk. Aztán felöntjük vízzel és fűszerezzük a borssal, babérlevéllel, citromlével és a sóval. A szarvascombot ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a rizst és a tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, amiket a levesben készre főzünk. Ha már kész a leves, a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük és hozzámelegítjük. A végén lestyánnal és petrezselyemzölddel frissítjük levesünket.


Csokoládés brownie erdei gyümölcsmártással

Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 40 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 tojás
a mártáshoz: 15 dkg erdei gyümölcs, 5 dkg étkezési keményítő, 1 narancs, 1 citrom, 10 dkg cukor
a vaníliahabhoz: 1,5 dl habtejszín, 1 vaníliarúd, 5 dkg vaníliáscukor

Elkészítés:
Az étcsokoládét a margarinnal vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük a masszát. Ezután hozzáadjuk a csokis keverékünket, és zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 150 oC-on 35-40 perc alatt készre sütjük.Vízből és cukorból szirupot készítünk, ehhez hozzáadjuk az erdei gyümölcsünket, és étkezési keményítővel besűrítjük. Ízlés szerint narancs- és citromhéjjal ízesítjük.

A habtejszínből, cukorból és a vaníliarúd kikapart belsejéből kemény habot verünk, majd a brownie-val tálaljuk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

A kinigli múltja és jelene

Nem is lehetne más aktuálisabb, mint a nyúl, így húsvét közeledtével. A mindenki által dajkált, aranyos és tüneményes szőrgombócról különféle foltos tapsifülesek jutnak az ember eszébe. Ezeknek a házi kedvenceknek az őse az üregi nyúl, amit Európába az ókori népek telepítettek be.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.