0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Hétszáz zsáknyi szeméttől szabadultak meg a baranyai erdők

A Mecsekerdő Zrt. idén is csatlakozott a március 18-24. között zajló TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz. Erdészeteik idén hat helyszínen mozgósították munkatársaikat és a környékbelieket: a több mint hetven önkéntes összesen hétszáz zsák szemetet gyűjtött össze a területen.

Az erdőgazdaság a két zártkörű gyűjtést illegális szemétlerakóként működő területeken jelölték ki: Komló közelében a Gadányi tó hétvégi házakkal övezett környezetében háromszáz zsák szemetet szedtek össze, míg Pécs nyugati határában Kővágószőlősnél kétszázötven nagy zsák telt meg, főleg kommunális hulladékkal.

A Baranya megye állami erdőterületeit kezelő erdészetek négy helyszínen – Sasréten, a Tenkesen, Zobákpuszta környékén és Árpádtetőn – nyilvános túrákat is hirdettek, amikhez bárki csatlakozhatott.

Az erdészeknek az érintett helyi önkormányzatok munkatársai, civil szervezetek tagjai és a környékbeli természetbarátok maroknyi, de annál lelkesebb csapata segített a takarításban.

Az erdőkben és közutak menti erdősávokban haladó túrákhoz szükséges zsákokat és védőfelszerelést a szervezők biztosították.

Az állami erdőgazdaságok évente több száz millió forintos nagyságrendben költenek az illegális szemétlerakók felszámolására és az erdők tisztántartására, emellett a szemléletformálásban betöltött szerepük is jelentős. Az erdészeti erdei iskolák programjainak fontos része a fenntartható, környezettudatos gondolkodás terjesztése, amelybe beletartozik a hulladékcsökkentés is – akár úgy hogy összegyűjtjük az illegálisan eldobált szemetet.

A TeSzedd! akcióhét szervezője az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Forrás: Mecsekerdő Zrt. Sajtóközlemény