0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Baromfi állatjóléti támogatás

A baromfi állatjóléti támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélye szükséges, amelyet a tagállam és a Bizottság közötti részletes szakmai vita, ellenőrzés és hivatalos jóváhagyás előz meg. A támogatási programot a Bizottság határozott időre hagyja jóvá. A múlt év decemberében véget ért a 2008 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott baromfi állatjóléti támogatási program Bizottság által jóváhagyott időtartama, ezért az Agrárminisztérium – a baromfiágazati szakmai szervezetekkel egyeztetve – már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyását a 2013–2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A 2019–2025. évek közötti időszakra szóló új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések sikeresen lezárultak.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, amennyiben biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület- mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje tartalmú takarmányt használ. Ugyancsak a baromfi állatjólléti program keretén belül, de mezőgazdasági csekély összegű támogatási formában, ebben az évben is igényelhetnek a baromfitartók támogatást a mechanikai sérülés megelőzése érdekében tett intézkedéseik, illetve a takarmányozáshoz biztosított ivóvíz minőségű víz használata után jelentkező többletköltségeikre.

A támogatási év április 16-ától az ezt követő év április 15-éig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

A fentiek eredményeként a baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretösszegét. A 2019. évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e volt, a kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új nyomtatványon kellett benyújtani.

Haszonállataink korszerű körülmények között való tartása, jólétük biztosítása olyan kiemelt agárpolitikai cél, amely egybevág a fogyasztók és a társadalom állattartással szembeni igényeivel is. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében tett többletvállalásokat teljesítenek.

Az Agrárminisztérium a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a gazdáknak, amely már ez év január 1-jétől szintén 2025-ig működik.

Április 9-től beadható az egységes kérelem is

Közben megnyílik a lehetőség az egységes támogatási kérelmek beadására is, hiszen ezeket április 9-étől lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Idén közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás, valamint ezen jogcímekkel kapcsolatban teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az egységes kérelem kitöltési felülete a Magyar Államkincstár (MÁK) e-ügyintézési felületén érhető el. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon – például az alaptámogatáson és zöldítésen – túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti támogatások), valamint a Vidékfejlesztési Program intézkedéseinél (például agrár-környezetgazdálkodás és erdészeti jogcímek) kell ezt a felületet használni.

A szankciómentes kérelembeadásra 2019. április 9. és 2019. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre.

A változásvezetéssel érintett kérelmeket csak 2019. április 11-étől lehet beadni. A kérelmeket 2019. május 15-ét követő további 25 naptári napig, 2019. június 9-éig (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11-éig) lehet benyújtani, illetve a már benyújtott kérelmek 2019. június 9. (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11.) napjáig módosíthatók. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is érvényben van, hogy május 15. utáni kérelembeadás esetén a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken.

Az agrárkár-enyhítési rendszert illetően pontosításokra, a közvetlen támogatások igénylésének folyamatában technikai korrekciókra került sor, melyek révén a termelők számára egyszerűbbé válik az igénylés menete.

A legfontosabb változások

Újból lehet kacsa- és libahúst szállítani Kínába

Ismét mehet a magyar víziszárnyas Kínába – közölte az Agrárminisztérium. A Kínai Vámhivatal a napokban arról tájékoztatta a magyar felet, hogy ismét engedélyezi a kacsa- és libahústermékek Magyarországról történő behozatalát, amely 2015 óta a hazai madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges. A korlátozás feloldásával a korábban Kínába történő kiszállítására engedélyezett három hazai létesítmény kezdheti meg kacsa- és libahús exportját. A most elért áttöréssel újabb jelentkező baromfihús-előállító üzemek számára is megnyílt a lehetőség a Kínába történő exportra – közölte a szaktárca.

Vannak változások is. Ilyen, hogy bővül a termeléshez kötött jogcímre bejelenthető kultúrák köre, ezentúl támogatás kérhető a közönséges szurokfű (oregánó), a kivi, a datolyaszilva és a füge termelésére. Ezen felül az ökológiai jelentőségű másodvetés akkor is elfogadható EFA-területként, ha azt a beforgatás helyett más módon dolgozzák be a talajba.

A módosítás célja a forgatás nélküli talajművelés ösztönzése az erre alkalmas területeken.

Idéntől a jogszerű földhasználattal kapcsolatos nyilatkozat megtételére csak elektronikus úton kerülhet sor, valamint a vetőmagcélra termesztett növényeknél a termelőnek be kell jelentenie a szaporítóanyag célú termesztést a Nébih-hez. Ennek hiányában a kárenyhítési rendszer keretében szaporítóanyag célú termesztésre nem nyújtható be kárenyhítő juttatás iránti kérelem és a kárenyhítő juttatás számítása az alapnövény adatai alapján történik. A kárenyhítés kapcsán további változás a fóliás termesztésnél, hogy az idei évtől az EK fogalomtárban szereplő „termesztőberendezésben termesztett növény” meghatározását kell alkalmazni és ennek értelmében a talaj fóliatakarása és a fóliaalagút használata nem minősül – a kárenyhítési eljárásban – fóliás termesztésnek.

A MÁK az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, amely nagymértékben segíti, hogy a gazdálkodók hibátlan kérelmeket nyújtsanak be

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Pénzmag