0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ne tartson vissza senkit a lovaglástól, hogy nincs túl sok ideje. A lovaknak már egy rövid, körülbelül félórás, kilovaglás is rendkívül hasznos. Erre jutottak a Melbourne Egyetem tanárai egy friss kutatás alapján.

Az Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Kar tanárai a Spillers takarmánygyártó céggel együttműködve azt vizsgálták, hogyan hat az étrend-korlátozás és az alacsony intenzitású mozgás az elhízott lovak testsúlycsökkenésére és inzulinérzékenységére.

Összesen huszonnégy elhízott lovat és pónit vizsgáltak, véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyikben csak diétás étrenden voltak, a másikban pedig a diéta mellett mozogtak is. Minden ló és póni ugyanazt az ételt kapta: korlátozott mennyiségű szénát, lucernát és szójababot, valamint vitamin- és ásványi kiegészítőket.

A mozgásprogramot a lótulajdonosok megkérdezésével állították össze, úgy hogy az viszonylag könnyen beilleszthető legyen a hétköznapi életbe is. Ez tizenöt perc élénk ügetésből állt, amit ötperces séta előzött meg és zárt. Heti ötször kellett mozogniuk, tizenkét héten keresztül.

Azok a lovak és pónik, melyek csak diétás étrenden voltak fogytak, valamint csökkent az inzulinszintjük. A másik csoportban lévő lovak mozogtak is, de ez nem növelte náluk a testsúlycsökkenést. Viszont az állatok előnyére vált a kilovaglás, hisz javult az inzulinérzékenységük.

Azoknak a lovaknak, melyeknek rendben van az inzulinérzékenysége, kevesebb inzulint kell előállítania a vércukorszint szabályozásához. Ez azért is fontos, mert a vér magas inzulinszintje és / vagy a csökkent inzulinérzékenység növeli a patairha gyulladás (laminitis) kockázatát.

Még egy előnye volt a lovak és pónik mozgásának. Csökkent az állatok szérum-amyloid-A szintje, ez a fehérje a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet.

Tehát, a súlycsökkentés felé vezető úton a legfontosabb lépés a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, valamint az alacsony cukor és keményítő tartalmú diéta. Viszont a tanulmány eredményei jól mutatják, hogy a diéta melletti testmozgás további egészségügyi előnyökkel is jár.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bármilyen betegsége lehet a lovunknak, mindenképpen beszéljünk állatorvossal. Kérjünk tanácsot a mozgást illetően is: milyen testmozgást végezhet, és milyen intenzitással.

Az egészséges állatoknál is az a legbiztonságosabb, ha minden új mozgásformát fokozatosan vezetünk be.

 

Forrás: horsetalk.co.nz