0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Élelmiszergyártás 3D nyomtatással

A Biozoon az időseket célozza a 3D nyomtatás és speciális texturáló technika kombinációjával előállított, rágás nélkül is fogyasztható termékeivel. Az európai társadalmak elöregedésével ugyanis egyre nagyobb csoportot alkotnak azok az idős emberek, akik betegség miatt vagy más okból nehezen rágnak.

Az elképzelés még 2010-ben született: a 3D-s nyomtatás fejlődésével tetszetős, étvágygerjesztő, ízletes, egységes szerkezetű élelmiszerek hozhatók létre anélkül, hogy a cégnek teljes mértékben át kéne alakítania a kínálatát.
“Friss alapanyagokból dolgozunk, hogy mindenki által könnyedén, rágás nélkül fogyasztható élelmiszerek hozzunk létre, amelyek szinte megszólalásig hasonlítanak az eredetire,” mondta Matthias Kuck vezérigazgató.
A kutatás-fejlesztési részleg vezetője, Sandra Forstner elmondta, a nyomtatási folyamat nem befolyásolja az ízélményt, mivel a cég kizárólag algából származó karragént használ a texturáláshoz. “Fontos, hogy megakadályozzuk a szájban lejátszódó emésztési folyamatok beindulását, mivel az az étel nem kívánatos cseppfolyósodását eredményezné. Emiatt nem használunk keményítő-alapú texturáló anyagokat. Csak természetes összetevőkkel dolgozunk és a készítési folyamat minden fázisában meggyőződünk róla, hogy az élelmiszer fogyasztása teljesen biztonságos az idősek számára,” mondta Sandra Forstner.
A Biozoon részt vesz abban az EU által is támogatott projektben, amelynek célja a holisztikus és személyre szabott élelmiszer-ellátás biztosítása az idősotthonokban. “A 3D nyomtatás segítségével akár egyszemélyes adagokat is készíthetünk, előre meghatározott ásványianyag- és vitamintartalommal, egyéni igények alapján. Ez már a közeljövőben megvalósítható lesz, az összetettebb nyomtatási folyamatokról azonban még sokat kell tanulnunk,” tette hozzá Forstner.
Ha 2080-ra valóban megduplázódik a 80 év feletti lakosság Európában, a gyógyászati célokat szolgáló élelmiszerek piaca minden bizonnyal virágzásnak indul. Az ilyen termékek célja, hogy kiegészítsék, egyes esetekben helyettesítsék az idősek étrendjét, mivel tartalmazzák a számukra szükséges tápanyagokat. Az alkalmazási terület széleskörű: kórházakban, klinikákon, gondozó otthonokban kínálhatnák a speciális étrendet, felvéve a harcot a kiegyensúlyozatlan táplálkozással.

Forrás: