0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Jó bort, mértékkel

Május 24-25-én rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Magyar Bormustra - 37. Országos Borversenyt. Az ország teljes borkínálatából keresztmetszetet adó versenyre az idén 213 fehér, 45 rozé, 154 vörös, 22 természetes édes borral, valamint 22 pezsgővel és 11 habzóborral neveztek be a borászok.

Koch Csaba, a szervezőbizottság elnöke a borverseny előestéjén elmondta, hogy a borokat 7 héttagú bizottság bírálja el, magyar borászokkal, külföldi borbírálókkal, borkereskedőkkel, szakírókkal a körükben. A nevezett tételek 30 százaléka kaphat érmet, és az eredményeket összefoglaló kiadványban is csak az érmes borokat fogják ismertetni. Kategóriánként csúcsborokat is díjaznak: a legmagasabb pontszámot elért 20-20 fehér- és vörösbor, 10-10 rozé és természetes édes bor, valamint 5-5 pezsgő és habzóbor készítőjét ismerik el, ezzel a Pannon Bormustra hagyományait is felélesztve. A csúcsborokat a 7 bizottság elnökeiből álló zsűri választja ki a kategóriák 6 legmagasabb pontszámot elért itala közül, ezen kívül csúcsbort keresnek az illatos magyar fajták, az Olasz rizlingek, a Furmintok és a Kékfrankosok közül is.

A magyar Wine in Moderation tevékenységben résztvevők kerekasztal-beszélgetésen
(A magyar Wine in Moderation tevékenységben résztvevők kerekasztal-beszélgetésen sorolták érveiket a kulturált borfogyasztás mellett. Balról jobbra: Jekl Béla, a Pannon Bormíves Céh, Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Heimann Ágnes, a Pannónia Női Borrend alelnöke és Légli Ottó.)

A borversenyt megelőzően írt alá együttműködési megállapodást a HNT és a Wine in Moderation (WIM) szervezet a mértékletes borfogyasztás népszerűsítésére, a bor mint kulturális termék hangsúlyozására. Stylianos Filipoulos, a nemzetközi szervezet igazgatója röviden ismertette a 26 országban működő szervezet tevékenységét. A bortermelő országokban a bor a kultúra, a társadalom, a gazdaság fontos része, ugyanakkor el kell ismerni, hogy túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatokkal jár. Ez ellen kíván föllépni a szervezet, a mértékletességet és a felelősségvállalást hangsúlyozva, a bortermelőktől a fogyasztókig. Minden országban sajátos, a helyi szokásoknak és problémáknak megfelelő programokat működtetnek, képzéseket tartanak borászoknak, gasztronómiával és vendéglátással foglalkozóknak, akik közvetlen kapcsolatban állnak a nagyközönséggel.

A hazai tevékenységben a HNT koordinátorként működik, a jövőbeli együttműködésről megállapodást írt alá Légli Ottó, a HNT elnöke négy szakmai szervezettel. A Magyar Bor Akadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent csatlakozott elsőként a mértékletes borfogyasztást népszerűsítő programhoz.

Forrás: