Back to top

Hírarchívum

Együnk több gombát!

Ma Magyarországon mindössze másfél kilogramm gombát fogyaszt egy felnőtt lakos, míg Nyugat-Európában 5-6, Oroszországban pedig 8-10 kilót esznek meg belőle évente. Hazánkban elsősorban a kereslet hiánya szűkíti a piacra kerülő gazdaságosan termeszthető gombafajok számát, ezért a lakosság ismereteinek bővítésével növelhető lenne az éves fogyasztás is.

Mézkóstolás és mézüzlet az OMÉK-on

Remek családi programok mellett számos érdekességgel, fontos információval találkozhat az OMÉK-ra kilátogató, többek között, szusit, szakét, de hazai mézeket, mézkülönlegességeket is megkóstolhatunk. A méhészeknek az OMME standja mellett a japán partnerország képviselőit is érdemes felkeresni, mivel jelentősen nőtt az ottani kereslet a magyar mézre.

Mennyiségben is minőségben is gyengébb a burgonya

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai burgonyatermelők: a forró nyár és a kevés csapadék nem kedvezett a növénynek, ezért sokan jelentős hozamkieséssel zárhatják a szezont.

„Aki jó magot vet, jó aratást vár”

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hazánk patinásan nagyszabású agrárgazdasági rendezvénye. Évszázados tradíció ez, ahol a magyar gazdák bemutatkozhatnak ország-világ előtt. Nagy hozzáértés és komoly szakmai tudás birtokában érkeznek az idei rendezvényre is.

Partnerország: Japán

A 127 milliós népességű, relatíve magas átlagéletkorú Japán a világ ötödik legerősebb gazdasága. Az ország gazdasági erejét jól érzékelteti, hogy míg területe csak a négyszerese, a népessége pedig hozzávetőleg 13-szorosa a magyarnak, addig a bruttó hazai terméke, vagyis a GDP-je 18-szorosa a miénknek.

Videóriportok - OMÉK 2017

Nézze meg az OMÉK-on készült riportjainkat!

Mitől leszünk sikeresek?

Az OMÉK szakmai napjának délelőtti előadásai a kockázatmenedzsmentre koncentráltak, és betekintést, egyfajta sorvezetőt adtak, mit érdemes egy agrárszereplőnek számba venni, mérlegelni a hosszú távú sikeresség érdekében. A szakértői alapú hitelezés „meghonosítása” például elősegítheti a tőke bevonását az agráriumba.

Szakmai Nap az üzletkötés jegyében

Az OMÉK nulladik napján megrendezett szakmai nap egyedülálló kombinációja a színvonalas szakmai előadásoknak, a kapcsolatépítési, networking lehetőségnek, valamint a párbeszédre épülő, úgynevezett Nyitott Tér eseménynek – mondta el hírportálunknak Bolyki Bence.

Egyre erősebb igény mutatkozik a kézműves és bioélelmiszerek iránt

Az OMÉK bemutatja a Kárpát-Medence legjobb élelmiszertermékeit, az itteni agrárium és élelmiszerfeldolgozás legjavát – mondta el hírportálunknak Mészáros Gábor, az In Integrum Kft. ügyvezetője.

Új agrárforradalom előtt

A termelők, a feldolgozók, szolgáltatók, az oktatás és az államigazgatás összefogása szükséges ahhoz, hogy valóban a digitalizációs forradalom nyertese legyen a hazai agrár- és élelmiszergazdaság - így summázható a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nulladik, szakmai napján Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter képviselője előadása.