Back to top

Hírarchívum

Gyerekek a tehenészetben

Másodszor tárták ki a Mezőfalvi Zrt. világospusztai tehenészeti telepének kapuit a környező falvak óvodásai, iskolásai és családjaik számára. Két napig több száz gyerek és kísérőik járták be a gazdaságot, 20-30 fős csoportokban, hogy megismerjék, honnan és hogyan kerül a reggeli tej, kakaó az asztalukra. Mert a tejet már a falun élő kicsik többsége is csak dobozba zárva ismeri.

Már csak ötöt kell aludni a legnagyobb szántóföldi bemutatóig

Jövő héten, május 31-én és június 1-jén lesz az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva. A rendezvény ingyen látogatható. Az érdeklődők közel 300 gépet ismerhetnek meg közelebbről, emellett két nap alatt 60 gépkapcsolatot és 16 permetező gépet mutatnak be.

Komondorok az egri Érsekkertben

A városban szervez háromnapos tanácskozást az Európai Kisállattenyésztők Szövetsége, melynek apropója ezúttal, hogy idén ünnepli fennállásának 135. évfordulóját a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége. Idén két kísérőrendezvényt is tartanak: a IX. Magyar Kisállatfajták Napját is, melyen 500 kisállatot mutatnak be, illetve a XXIII. Komondor Fesztivált.

Tanácsok peronoszpóra elleni védekezéshez

A 16. héten váratlan "vendég" kopogtatott ültetvényeinken hajnali fagy köpönyegében, hólepelbe bújtatva növényeinket. Ez a szőlősgazdák rémálma ilyenkor, fakadás után. A kritikus időszakokban négy-öt naponként permetezni kell. Nem elég a kontakt- és a csak felszívódó szerek használata sem, ott a siker, ahol a két hatóanyagcsoportot folyamatosan és együtt használjuk.

Elmélkedés lovakról

Mindig élvezet Andrew McLeannel beszélgetni, igazi megfontolt lovasember. Megemlítem neki, hogy amikor egy igazi lovasember istállójába lépek be, minden óramű pontossággal működik, az igazi lovasember csendes és magabiztos, nincs zajongás… akárcsak az elefántoknál.

Az uniós forrásaink harmada a KAP-ból jön

A 2020-ig Magyarországra érkező európai uniós források több mint 36 százaléka az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) köszönhető - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) csütörtöki ülésén, Budapesten.

Kifizetési kérelmet adhatnak be a fiatal gazdák

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások keretében a támogatási összeg fennmaradó 10 százalékára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről jelentetett meg közleményt a MÁK. Erre még május 31-ig lehet pályázni.

Sertéspestis-mentes országgá nyilvánították Romániát

Romániát sertéspestis-mentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet (OIE), így több mint egy évtized után ismét exportálhat sertéshúst és feldolgozott húsárut az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és Dél-Koreába – közölte az Agerpres hírügynökség. Az EU már tavaly szeptemberben feloldotta az élő sertésre és feldolgozott húsárura 14 éve bevezetett embargót.

Újra módosítanák a Mezőhegyesi Ménesbirtokról szóló törvényt

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonába venné a jogelőd Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő- és Értékesítő Kft. ingóságait - ezt indítványozza egy törvénymódosítással Farkas Sándor (Fidesz), a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben

A léghőmérsékletet, a páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is figyeli a Bécsben kifejlesztett okoságyás, olvastuk Bécs Város Külképviseleti Irodájának hírlevelében. Az elfoglalt hobbikertészeket megcélzó újítás értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.