Back to top

Hírarchívum

Tanulmányút Magyarországra az ENSZ szervezésében

Vidékfejlesztési tanulmányúton tartózkodik idehaza egy bosznia-hercegovinai delegáció. Tiszaigarra és Budapestre is ellátogatnak, ahol megismerhetik a vidéki térség felzárkózásának folyamatát és módszereit.

Már csak egy hét van hátra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére

A 2017. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje 2017. július 31. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) külön elkülönített fizetési számlájára kell utalni az összeget.

Lassú, de biztos növekedés a halgazdálkodás jövedelmezőségében

Hosszabb időszakot vizsgálva megállapítható, hogy 2012-től a működő vállalkozások száma egy kisebb visszaeséssel ugyan, de növekedett. Ezzel párhuzamosan pedig 2015-ig az árbevétel is évről-évre emelkedett.

Elősegíthető a gördülékenyebb kifizetés

A Vidékfejlesztési Program intézkedései kapcsán előleg igénylésnél hiteles elektronikus aláírás hiányában szükséges a mielőbbi papíralapú benyújtás is a gördülékeny kifizetéshez - hívja fel a jogosultak figyelmét a Magyar Államkincstár.

Magyar vendégmunkásokra is számít a román agrárium

Akut munkaerőhiánnyal szembesül a romániai mezőgazdaság és a könnyűipar; a jelenség különösen az ország nyugati megyéiben tetten érhető. A magyar–román határ mentén fekvő megyékben a vállalkozók és az önkormányzatok közösen próbálják megtalálni a módját annak, hogy Magyarország keleti régióiból töltsék be a meghirdetett állásokat.

Egyre nagyobb károkat okoz a szárazság Olaszországban

Az olasz termőföldek közel kétharmadát érinti az elhúzódó aszály, mostanra nagyjából 2 millárd eurós kárt okozva a mezőgazdaságnak.

Magyar rizs az Andok lábánál

Az egyik magyar nemesítésű rizsfajta, a Sandora kiemelkedő hidegtűrési képessége indította el azt a párbeszédet, amelynek eredményeként a NAIK ÖVKI kutatói meghívást kaptak a chilei rizstermesztőktől. Két kutató, Bozán Csaba és Jancsó Mihály, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya és a NAIK támogatásával mutathatta be a legújabb magyar eredményeket Santiago-ban, valamint egy rendkívül részletes rizságazat-bemutatón vehettek részt Chile rizstermesztő vidékein.

Kiemelkedő lehet az idei évjárat Villányban

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői - közölte az MTI érdeklődésére a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára.

Immár harmincadik alkalommal találkoznak a méhészek Jászberényben

Harmincadik alkalommal rendezik meg augusztus első hétvégéjén, szombaton Jászberényben a nemzetközi mézvásárt és méhésztalákozót, amelyet a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók, valamint a forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményeként jegyeznek.

Terjed a sertéspestis Európában, így kell védekezni ellene

Az elmúlt hónapokban Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában regisztráltak számos újabb megbetegedést. A legközelebbit alig 20 km-re a magyar határtól, Kárpátalján. A hazai sertéságazat fennmaradása érdekében az ASP behurcolásának megelőzése nagyon fontos, ezért a NÉBIH kéri, hogy az előírások és tanácsok betartására különösen ügyeljenek a gazdák.