Back to top

Hírarchívum

Drasztikus átalakulás készülődik az élelmiszeriparban - mi lesz az állattartókkal?

Húsnélküli hús, rovaralapú élelmiszerek – ma ez még elképzelhetetlen, de az élelmiszer-fejlesztés ebbe az irányba is tart. A pulykanapi szakmai tanácskozáson ezek mellett az is kiderült, hogy az állatjóléti szabályok betartása az értékesítés során jelenthet előnyt.

Városi Oázisok

Budapest belvárosában a többszintes, többségükben száz évnél is idősebb társasházak zárt kapui mögött gyönyörű belső udvarok rejtőznek. Az udvarok egy részében sosem volt kert, vagy ha mégis, akkor az idők során leburkolták. Másik részükben a lakók közül néhányan még gondozzák az évtizedekkel ezelőtt kialakított zöldfelületet, nyáron a lakásokból is kikerülnek oda a szobanövények.

Máris érződik a vendégmunkás hiány: a termény a „földeken rohad”

A Cornwall megyei önkormányzat, mely korábban nagyon is az EU-ból való kilépést támogatta, most aggódik az „EU-ból érkező munkások számának drasztikus csökkenése” miatt. Most speciális, területi szempontokat figyelembe vevő bevándorlási szabályokat kérnek a helyi kertészetek érdekében.

Bioüzemanyag vagy élelmiszer?

Konferenciát rendezett a Levegő Munkacsoport „Bioüzemanyagok 2020 és 2030 között” címmel a pálmaolajról és a bioüzemanyagok jövőbeni lehetőségeiről. Többek között kiderült, hogy mely mezőgazdasági termékek alkalmasak erre a célra.

New Holland T6.175 Dynamic Command™ - Az Év Gépe 2018

Az Év Gépe 2018 díjat nyert a New Holland T6.175 Dynamic Command™ erőgépe a középkategóriás traktorok kategóriájában. A technikai újítások, a teljesítmény, a termelékenység, a mérsékelt működési költségek, az egyszerű és logikus kezelés és irányíthatóság, valamint a gépkezelő kényelme mind-mind közrejátszottak abban, hogy a T6-os kiérdemelte és elnyerte a díjat.

Három hét alatt kapott új tetőt a fóti lovarda

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közelmúltban megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában szeptemberben készült el az egyik meglévő nyitott lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte. Ez Közép-Európa legnagyobb fesztávú Frisomat acélcsarnoka.

Ments meg egy kertet!

A Ments meg egy kertet! program idei díjait a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolában Budapesten osztották ki. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában működő valamennyi szakiskola egy, esetleg több gondozásba vett kerttel vett részt a versenyben.

A finneknél direkt van tücsök a kenyérben

A világon elsőként rovartartalmú, a hagyományosnál fehérjedúsabb kenyér kerül piacra Finnországban. Egy vekniben hetven bogár és sok-sok vitamin van.

Ártalmatlanítás helyett legyen szén a baromfiürülékből

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja – írja az MTI egy izraeli kutatást ismertetve. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Termelői bolt lett a francia diszkontüzletből

Denis Digel az északkelet-franciaországi Elzászban évtizedek óta zöldséget termel. De elege lett abból, hogy a nagy áruházláncok kivéreztetik a farmereket. Ezért 35 társával szövetkezve szokatlan akcióba kezdett.