2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Aktuális hazai hírek

AGROmashEXPO 2016 – Jövő héten megjelennek a kertészeti pályázatok
magyarmezogazdasag.hu
Rimóczi Irén
2016.01.30., szombat, 10:42

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy az agrárium szereplői minél több korszerű megoldást alkalmazzanak. Az agrár- és élelmiszeripari fejlesztésekhez az Európai Unió főként a Vidékfejlesztési Program keretében rendel forrást, és az 2020-ig fölhasználható mintegy 1300 milliárd forintos támogatásból mindenekelőtt a kis- és közepes vállalkozások helyzetén szeretnének javítani, erősítette meg Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Innovációs és fejlesztési lehetőségek a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban" című konferenciáján, az AGROmashEXPO keretében.

Az államtitkár szerint ambiciózus tervet hirdettek meg tavaly, és az elsőként, október és december közt megjelent pályázatok a VP teljes keretének 30 százalékát lefedik. A nagyon várt agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekre 158,6 milliárd forintot különítettek el, annál azonban jóval nagyobb (legalább háromszoros) igény érkezett be év végéig, a több mint 24 ezer kérelemben. Lesznek ezért olyan tematikus előíráscsoportok, ahol az elbírálásnál alkalmazzák a pontozást. Az agrár-környezetgazdákodási támogatás kapcsán messze a horizontális intézkedések voltak a legnépszerűbbek.

Az ökológiai gazdálkodásra áttérést, illetve az ökológiai gazdálkodás fenntartásárát 51,5 milliárd forinttal támogatják, a beérkezett igények ennél is meghaladják a keretet, a legtöbb támogatási kérelem szántóra és gyepre érkezett.

Trágyatárolók építésére több mint 400 kérelmet nyújtottak be mintegy 8,4 milliárd forintos támogatási igénnyel, miközben 5,6 milliárd forintot különítettek el erre a célra, ezért csak a legjobbak nyerhetnek.

A mezőgazdasági termékek értéknövelését és a feldolgozás erőforrás-hatékonyságának javításárát célzó felhívás az év végén jelent meg, 151 milliárd forintos kerettel. Február 1-jén pedig a kertészeti korszerűsítési pályázatokat is meghirdetik, így várhatóan márciustól beadhatók a pályázatok. Üveg- és fóliaházak létesítésére 22,5, ültetvénytelepítésre 17, gyógy- és fűszernövények termesztésének fejlesztésére 3, a kertészeti ágazat technológiai fejlesztésére pedig 24 milliárd forintot különítettek el. Később külön felhívás irányul majd várhatóan februárban a jégeső elhárítását szolgáló beruházásokra mintegy 6,5 milliárd forintos kerettel, a borászatok fejlesztésére 20 milliárd forintot szánnak, a kertészeti gépbeszerzésekre pedig további 10 milliárd forintot. Ez utóbbi nagyon kevésnek tűnik, az államtitkár szerint azonban a támogatások elosztása jól tükrözi, hogy az elsődleges cél a termelés bővítése, fejlesztése és azzal együtt a munkahelyteremtés.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!