0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hungarikum Falu a SZIGET Fesztiválon

"A hungarikumokkal meg kell szólítanunk az ifjúságot, s tisztában kell lennünk azzal, hogy ők már más infocsatornákat igényelnek" - köszöntötte a sajtó képviselőit V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Idén is megnyitotta kapuit a Hungarikum Falu a SZIGET Fesztiválon, a programok szervezésében a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Ízek Alapítvány is részt vett.

A megjelenés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy modern, figyelemfelkeltő eszközökkel mutassák be nemzeti értékeinket és hagyományainkat a magyar és külföldi fiatalok számára.
Az államtitkár beszédében kiemelte, szeretnénk megmutatni, mit is adtunk a világnak, s mi miként viszonyulunk a hungarikumokhoz. A tradíció és a hagyomány összeegyeztethető a XXI. századdal. Az érdeklődőkinteraktív eszközök, kvízjátékok, színes programok, népviseleti és gasztronómia bemutatók segítségével ismerkedhetnek meg sokszínű hagyományainkkal, nemzeti értékeinkkel és természetesen hungarikumainkkal.


Idén már hatvanra bővült Nemzeti Értéktárunk kiválóságainak, azaz hungarikumainak száma. A Sziget Fesztiválon hagyományosan nagy sikernek örvendő Hungarikum Faluban mind a hatvan kiválósággal találkozhatnak a látogatók, sőt, a Hungarikum Bistro és Pub étel- és italkínálatából meg is kóstolhatják azokat. Terítékre kerül többek között az igazi Bajai halászlé, a Karcagi birkapörkölt, de megtalálható még a Szegedi paprika-őrleményes kolbász és a HERZ-szalámis szendvics is. A Hungarikum Pub italkínálatából nem hiányozhat a Tokaji Aszú és a 16. századig gyógyszernek minősülő pálinka sem. A szomjat pedig a szikvíz vagy a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő fröccs olthatja, melynek több mint ötvenféle elkészítési módja létezik. Az idei Hungarikum Falu különlegessége még, hogy két nemzeti kiválósággal kiemelten foglalkozik: az egyik a sokak által kedvelt és szeretett finomság, a kürtős kalács, a másik pedig hazánk világszerte ismert sportolójának „hagyatéka”, a Puskás Örökség.

„A világpiacon is versenyképes termékekről van szó, csak meg kell őket a fogyasztókkal ismertetni”- hangsúlyozta beszédében Lipcsey György, a magyarországi agrártermékeket – és ezen belül a hungarikumokat – belföldön és külföldön népszerűsítő Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. A szakember kiemelte, az AMC minden eszközzel támogatja az olyan termékek előállítását, amelyek egyediségük, kiemelkedő minőségük miatt kitűnhetnek a tömegtermékek közül és akár hungarikumok lehetnek. Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy az Agrármarketing Centrum a közösségi marketingeszközök széles eszköztárával olyan külföldi és belföldi kiállítási lehetőségeket, üzletember-találkozókat biztosít elsősorban a kis- és középvállalkozások számára, amelyekkel versenyelőnyhöz, piaci pozícióhoz juthatnak, mi több, jó hírnevet, ismertséget szerezhetnek. A hungarikumokon keresztül pedig széles rétegek ismerhetik meg hazánkat és a magyarság kimagasló kulturális értékeit, világszínvonalú eredményeit.
Lipcsey György lapunknak elmondta, a hungarikumok egy értékgyűjtemény csúcsát jelentik, éppen ezért nagyon nehéz feladat megállapítani, meddig is bővíthető a lista. Véleménye szerint addig kerülhetnek be újdonságok a körbe, amíg végigjárják a számukra kijelölt megmérettetési-véleményezési utat, amíg egy-egy jelölt a magyar életérzést és értékeinket képviseli. Mindezt olyan egyedi módon, amire más – hasonló – termék nem alkalmas. Sokan vannak, amelyek a belépés előtt állnak, az egész Nemzeti Értéktár kiváló muníciót biztosít ehhez a munkához.

 

„A hatvanból huszonkettő valamilyen módon kapcsolódik az élelmiszerekhez”- az AMC munkájában ezek kiemelt területként jelennek meg. Az AMC termékpályákat – pl. hús, tej, biotermékek – kezelnek, amibe a hungarikumok is kiemelten szerepelnek. A célközönség nem földrajzi értelemben mérhető, sokkal inkább 20-40 év közötti fiatalokra fókuszálnak.
A Földművelésügyi Minisztérium szakmai támogatásával a Hungarikum sátorban a fesztivál ideje alatt kisfilmeket vetítenek a hungarikumokról, hogy a látogatók – nemzetiségtől függetlenül – jobban megismerjék nemzeti értékeinket. Aki szeretné felmérni a tudását a hungarikumokról és a pálinkáról, kvízt tölthet ki ajándékokért. Szombaton pálinkaszakértő által vezetett kóstolást rendeznek, melyen többféle díjazott pálinkát ízlelhetnek meg az érdeklődők. A Hungarikum Falu területén felállított Puskás-falnál pedig lehetőség van fotózkodni a világhírű futballista életnagyságú képmásával is.

 

Forrás: