2017. március 25., szombat
A köszönti Irén, Irisz nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és Vetőmagvilág melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. márciusi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. márciusi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. márciusi száma         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/1-2. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Állattenyésztés

Ellentmondásos sertéspiac
agrimoney.com
2016.03.11., péntek, 15:09

Amíg a világpiacon a sertéshús ára az utóbbi időben csökkenést mutat, Kínában a sertésállomány csökkenése miatt az árak rakétasebességgel emelkednek.

A Genus állatgenetikai világcég, amely többek között PRRS-rezisztens tenyészállatok géntechnológiai úton történő előállításával foglalkozik, az AgriMoney agrárpiaci hírportálnak arról számolt be, hogy 2015 tavasza óta folyamatos és tartós az árnövekedés a kínai sertéspiacon. A tavalyi év végén az árak átlagosan 20%-kal haladták meg a 2014-es szintet. A kínai sertésipar zsugorodása annak a kormányzati tervnek a része, amely a világ legnagyobb sertésállományát igyekszik racionalizálni, javarészt a kistermelők rovására. A kínálati oldalt 2016-ban végig ez a korlátozó politika befolyásolja majd.
A magas kínai sertésár mellett a világ egyéb sertéspiacai kihívásokkal küzdenek. 2015 második felében az észak-amerikai árak 30%-kal maradtak el a szokásostól. A farmerek a kedvezőtlen árszínvonal ellenére is teljes kapacitással dolgoztak. Az alacsony takarmánykukorica-, illetve -szójaárakat kihasználva elárasztották a piacot.
Az európai gazdákra szintén nehéz időszak vár a közeljövőben: a bőséges kínálat mellé társuló orosz kereskedelmi embargó következtében az árszínvonal éves szinten 9%-ot csökkent tavaly. Oroszországban a belföldi termelés fellendülésére lehet számítani.
Brazília piacát többek között szintén az orosz kereslet befolyásolta, amely a gyengülő nemzeti valutával, a real-lal együttesen felhúzza az árakat. Ennek ellenére a brazil sertéshús árszínvonala még mindig elmarad a megelőző év igen erős időszakától.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!