0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Pazarló fogyasztók

Belga szakemberek szerint a betakarítás utáni kezelés és feldolgozás során a megtermelt termékek 5,5 százaléka kárba vész, például rossz tárolási körülmények, gyártási problémák és véletlen kiöntés miatt vagy a léként való feldolgozás során.

A kereskedelmi láncok és bevásárlóközpontok tevékenysége további 7,5 százalék veszteséget okoz (pl. a helytelen tárolás miatti bomlás vagy a lejárati idő túllépése miatt). Azonban nem minden veszteség irreverzibilis, és egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a megtermelt áruk értékének megőrzésére.
Fermentációs üzemekben például az el már nem adható termék még mindig energiává alakítható. A csak kissé sérült termények is felhasználhatóak különféle félkész vagy késztermékek (például, lekvár, leves, stb.) gyártására.
Végül az eredetileg termelt zöldség és gyümölcs elvesztegetésének 13 százaléka a vásárlók rossz szokásaira vezethető vissza: például a még ehető gyümölcsök és zöldségek kidobása vagy a termékek túl sokáig vagy rossz hő mérsékleten való tárolása.

Forrás: