2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Jó tudni

A világ első valóban fenntartható farmja az Emirátusokban
inhabitat.com
2016.03.11., péntek, 17:09

A Masdar Intézet Fenntartható Bioenergia Kutató Központja (SBRC) megnyitotta a világ első olyan létesítményét, amely egyszerre termel élelmiszert és üzemanyagot, a part menti tengervizet használva öntözésre. A kutatóegység Abu Dhabi területén található 2 hektáros földterületen fekszik. A tengervízzel teli csatornákban halakat nevelnek, az innen elfolyó víz pedig olyan sótűrő növényeket lát el, amelyek később bioüzemanyag gyártására használhatók fel.

Az SBRC elkötelezett a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett, és a Boeing repülőgépgyártó vállalattal, valamint az Etihad légitársasággal együttműködve végez kutatásokat az alternatív üzemanyaggyártás terén.
Az Abu Dhabiban létrehozott farm számos, a légi közlekedés és a mezőgazdaság által okozott környezetvédelmi problémára talált megoldást. Az itt tenyésztett halak és kagylók a térség élelmiszer-ellátásában játszanak fontos szerepet. Az akvakultúra “szennyvízében” kevesebb a szerves anyag, ami a tengerbe visszajutva káros algák elszaporodását okozza. Ehelyett a mellékterméket olyan só- és szárazságtűrő évelő növények termesztésére használják fel, amelyek a környezetbarát repülőgép-üzemanyag gyártásának alapanyagai lehetnek. 2011 óta eddig 2000 repüléshez használtak petróleummal kevert bioüzemanyagot. Ez a módszer lehetőséget nyújthat a fosszilis üzemanyag teljes kiváltására.
Az ezután visszamaradó vizet mangrove erdők talaján vezetik keresztül, hogy teljesen megtisztítsák a szerves anyagtól, s majd ezt követően engedik vissza a tengerbe. Az elfolyó víz ásványianyag-tartalmát hasznosító mangrove fák megkötik a levegő széndioxid-tartalmát, ezzel segítve a klímaváltozás elleni küzdelmet.
Ha a technológia hosszú távon sikeresnek bizonyul, új távlatokat nyithat meg a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem számára. Sivatagi területek kerülhetnek művelés alá anélkül, hogy értékes ivóvizet használnának föl öntözésre. Az ilyen létesítményeknek köszönhetően csökkenhet a légi közlekedés ökológiai lábnyoma is, az égbolt és az óceánok is tisztábbá válnak. Ha az első ilyen fenntartható farm beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor hamarosan egy 200 hektáros területen kezdik meg egy újabb gazdaság létrehozását Abu Dhabi nyugati partszakaszán.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!