A leszedett termést alacsony (1 kHz) frekvenciájú hanghullámokkal kezelték 6 órán keresztül, majd 14 napon át (23±1°C hőmérsékleten) nyomon követték a paradicsom különféle jellemzőit. Hét nappal a kezelés után a paradicsom 85 százaléka még mindig zöld volt (a kontrollban 50%). A kezeltek nagy része csak 14 napos eljárás után jutott el a vörösödési stádiumba. A kezelt paradicsomokban alacsonyabb volt az etiléntermelés és a légcsere mértéke, mint a kezeletlenek esetében. Emellett a kezeltekben a külső szín és a paradicsomhús szilárdsága terén is később következett be változás.
Az eredményekből arra következtettek, hogy a hanghullámokkal végzett kezelés hatására megváltozott az etilén bioszintézisében és jelátadásban résztvevő fontos gének expressziója, és emiatt tartott hosszabb ideig a kezelt paradicsomok érése.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.