0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Érésszabályozó hanghullámok

A paradicsom érésének szabályozása segíthet megnövelni annak eltarthatóságát és megelőzi a romlás miatti veszteséget.

A leszedett termést alacsony (1 kHz) frekvenciájú hanghullámokkal kezelték 6 órán keresztül, majd 14 napon át (23±1°C hőmérsékleten) nyomon követték a paradicsom különféle jellemzőit. Hét nappal a kezelés után a paradicsom 85 százaléka még mindig zöld volt (a kontrollban 50%). A kezeltek nagy része csak 14 napos eljárás után jutott el a vörösödési stádiumba. A kezelt paradicsomokban alacsonyabb volt az etiléntermelés és a légcsere mértéke, mint a kezeletlenek esetében. Emellett a kezeltekben a külső szín és a paradicsomhús szilárdsága terén is később következett be változás.
Az eredményekből arra következtettek, hogy a hanghullámokkal végzett kezelés hatására megváltozott az etilén bioszintézisében és jelátadásban résztvevő fontos gének expressziója, és emiatt tartott hosszabb ideig a kezelt paradicsomok érése.

Forrás: