0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Különleges gálaebéd igazi ízkavalkáddal

Gasztronómiai berkekben minden év egyik legnagyobb szakmai eseménye az Év bortermelője gálaebéd, melyre február 5-én kerül sor. A budapesti Corinthia Hotelben szervezendő rendezvényen idén a szekszárdi Mészáros Pált ünnepli a szakma illetve a borkedvelő nagyközönség.

Bár a több mint háromszáz vendég számára könnyed és elegáns gasztroélményt ígér az esemény, szigorú háttérmunka előzi meg. A Magyar Borakadémia, a vendéglátás ifjú és sokat látott szaktekintélyei és néhány szakújságíró indult el Szekszárdra, hogy fehér asztal mellett vitassák meg, mi is kerül a vendégek tányérjába. Azt a megbeszélés elején leszögezték, csakis Magyarországon beszerezhető, magyar alapanyagokat használhatnak fel.

Természetesen a főszereplő a bor, s ehhez kell az ültetett négyfogásos menüsort elkészíteni, amit negyven fős csapat szolgál majd fel. A köszöntő Chardonnay után az Irsai Olivér mellé hideg előételt álmodott meg Horváth Ákos, a Márga Budapest séfje. Mint elmondta, izgalmas feladatot kapott, s a friss, gyümölcsös borhoz préselt nyúl hasaalját gondolt birsalmával és mogyoróval.

A Pinot noir rozéhoz Mészáros Ádám, Magyarország második Michelin-csillagos étterme, az Onyx Étterem szakértője sütőtöklevest képzel el. Az otthoni konyhákban is egyre népszerűbb ételt természetesen a saját ízlése szerint alakítja: enyhén füstölt pisztránggal, gyömbérrel és sütőtök koronggal. Szakmai megjegyzés szerint azért is szerencsés a választás, mert a krémleves jobban „kívánja” a bort. A Szent Grál Kadarka mangalicás meleg előételt kíván, melyet a bázakerettyei Bonne Chance étterem séfje, Nagy Attila alkothat meg. A főételhez mindjárt két bor is dukál. Az egyik a 2015-ös Bikavér reserve, míg a másik a Cabernet francból készült Grand Antiqua. Mindezt pedig a budapesti Aranykaviár étterem séfje által elkészített szarvasgerinc koronáz meg.
 

Forrás: