0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rossz évjárat Champagne-ban

Az 1980-as évek óta nem tapasztalt, kivételesen alacsony a szőlőtermés Champagne-ban. Eric Rodez, az ambonnay-i Champagne Rodez családi borászat tulajdonosa az idei évet a rendkívül rossz 1956-os évjárathoz hasonlította.

A késő tavaszi fagy pusztított Côte des Bar térségében – ahol a champagne-i szőlőterületek egynegyede található –, egyes dűlőkben 70 százalékos fagykárt szenvedtek az éppen kipattant rügyek. Aube megyét kétszer is sújtotta jégeső. A kedvezőtlen időjárás hatására aztán az egész Champagne Borvidéken végigsöpört a botrítisz járvány.
Olivier Horiot,a Les Riceys borászat szakembere szerint egyes térségekben mindössze 2,5–3 tonna szőlő várható hektáronként. A borvidék hektáronkénti termésátlagát pedig 7,2 tonnára becsülik, szemben a champagne-i Szőlő és Bor Szakmaközi Szervezet (CIVC) júliusi, 10,7 tonnás előrejelzésével. Emiatt a termelőknek és a borházaknak számottevő készletet kell majd fölszabadítaniuk.
Az időjárás okozta kárt tetézi, hogy július végén megjelent a szürkerothadás is a borvidéken, és mára az ültetvények több mint 65 százalékát – más források szerint 99 százalékát – kisebb-nagyobb mértékben megfertőzte. Az ültetvények 34 százalékában 10 százalékos, 4 százalékában akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat.

Forrás: