A késő tavaszi fagy pusztított Côte des Bar térségében – ahol a champagne-i szőlőterületek egynegyede található –, egyes dűlőkben 70 százalékos fagykárt szenvedtek az éppen kipattant rügyek. Aube megyét kétszer is sújtotta jégeső. A kedvezőtlen időjárás hatására aztán az egész Champagne Borvidéken végigsöpört a botrítisz járvány.
Olivier Horiot,a Les Riceys borászat szakembere szerint egyes térségekben mindössze 2,5–3 tonna szőlő várható hektáronként. A borvidék hektáronkénti termésátlagát pedig 7,2 tonnára becsülik, szemben a champagne-i Szőlő és Bor Szakmaközi Szervezet (CIVC) júliusi, 10,7 tonnás előrejelzésével. Emiatt a termelőknek és a borházaknak számottevő készletet kell majd fölszabadítaniuk.
Az időjárás okozta kárt tetézi, hogy július végén megjelent a szürkerothadás is a borvidéken, és mára az ültetvények több mint 65 százalékát – más források szerint 99 százalékát – kisebb-nagyobb mértékben megfertőzte. Az ültetvények 34 százalékában 10 százalékos, 4 százalékában akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.