2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Kertészet, szőlészet, borászat

A vidékfejlesztési program jó lehetőség a borászoknak
kormany.hu
MTI
2016.02.25., csütörtök, 08:03

A Vidékfejlesztési Program (VP) sok támogatási lehetőséget tartalmaz a borászat számára beruházásokra, technológia fejlesztésekre, innovációra, a pályázatok márciustól folyamatosan jelennek meg - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerdán Kiskőrösön.

Feldman Zsolt a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének konferenciáján hozzátette: a VP keretében 2016. májusban hirdetik meg új gépek, berendezések, épületek támogatására szolgáló pályázatot 20 milliárd forint értékben.

Támogatáshoz juthatnak az ágazat szereplői a minőségrendszerekhez való csatlakozáshoz is az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében; a 8 milliárd forintos kerethez főleg szőlőtermelők férhetnek hozzá a 2016. júniusban megjelenő pályázaton - mondta.

A VP-támogatások között kiemelte a közvetlen értékesítés közös megszervezésére fordítandó 3,84 milliárd forintos keretet, amelyre augusztustól fogadják a pályázatokat. Egy hároméves projektre jutó támogatás 300 ezer euró lehet. Az élelmiszeripar és a borászat területén a rövid ellátási láncok fejlesztésére 20 milliárd forintos keretösszeggel ez év decemberében hirdetnek pályázatot.

Ismertetése szerint szintén jól használhatják ki a borászatok - például a borturizmus fejlesztésére - a diverzifikációs termelést támogató, 35,9 milliárd forintos pályázati lehetőséget, illetve a szőlőtermelők az öntözésfejlesztést és meliorációt elősegítő 49,5 milliárd forintos kiírást is, amelyek májusban, illetve áprilisban jelennek meg. Szintén májusban várható az agrárinnovációs pályázatok kiírása 3,34 milliárd forint értékben.

Feldman Zsolt jelezte: túligénylés van az agrárkörnyezet-gazdálkodási, valamint az ökológiai gazdálkodásra való áttérés támogatására. Előbbi esetében 33 ezer hektárra 23 millió eurós, utóbbinál 1340 hektárra évi 1,17 millió eurós igény érkezett, amelyek jelentősen meghaladják a rendelkezésre álló forrásokat.

Utalt arra is, hogy első körben 240 millió forintos kerettel elindul egy új támogatási forma az amerikai szőlőkabóca által okozott fitoplazma-fertőzés elleni védekezésre, a termelők hektáronként 8 ezer forintos támogatáshoz juthatnak.

Bejelentette: meghosszabbítják annak a kamat- és költségmentes hitelnek az igénylési határidejét, amelyet azok a gazdák kapnak, akiknek települését tavaly jégkár érte, és 161 településsel kibővítik az érintett települések listáját. A termelők március 31. helyett június 30-ig vehetik igénybe a kedvezményes hitelt.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy 2015-ben globálisan két százalékkal nőtt a bortermelés. Európában a német és a spanyol borágazat teljesítménye visszaesett, az olasz bortermelés ugyanakkor 10 százalékkal 17,7 millió hektoliterre nőtt.

A magyar borimport a 2011-es 789 ezer hektoliterről 2014-re 454 ezer hektoliterre, 2015. novemberig tartó időszakára 264 ezer hektoliterre csökkent. Az Olaszországból származó import 2014-ben 344 ezer, 2015 első 11 hónapjában 157 ezer hektoliter volt.

Forrás: MTI
 

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!