2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten Növényorvos melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Mezőgazdasági gépek, eszközök

II. PREGA: Digitalizáción innen és túl
magyarmezogazdasag.hu
Forgács Tibor
2016.02.25., csütörtök, 06:42

Az informatikai újdonságok ma már a mezőgazdasági termelés szinte valamennyi területén megtalálhatók. A természet egyre kisebb terhelésére irányuló törekvések előtérbe helyezik a megfelelő tápanyag-feltérképezés és a célzott kijuttatás kérdését, amire a precíziós gazdálkodás a válasz. Ezen tényezők mentén indult el tavaly az első Precíziós Gazdálkodási Konferencia, amelynek célja volt, hogy a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit minél több gazdálkodó megismerje.

A tanácskozás sikertörténete tovább folytatódott, ugyanis február 24-én az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter több mint 500 résztvevővel második alkalommal is megrendezték a PREGA konferenciát és kiállítást. A Budapesten megtartott szakmai eseményen bemutatták a precíziós mezőgazdaság legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit a hazai gazdálkodóknak.
„A mezőgazdaság jövője legalább olyannyira fontos, mint a jelene, és ez a konferencia is leginkább ennek az ágazatnak a jövőjéről szól” – mondta bevezető előadásában dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Mint hangsúlyozta, paradigmaváltás előtt állunk, hiszen az ember és a természet kapcsolata megváltozott, ezért is egyre fontosabb a biztonságos élelmiszer-ellátás és a fenntartható termelés hatékonyságának növelése. Ennek legfontosabb eszköze az úgynevezett input-hatékonyság növelése, ugyanis erről szól a precíziós mezőgazdaság. Az agrártámogatások legfontosabb célja az intenzív ágazatok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztése, valamint az innovációs beruházások megvalósítása.”
Zászlós Tibor gyakorló gazdaként is úgy látja, hogy a precíziós gazdálkodási forma rendkívül jó hatással van más ágazatok kutatásaira is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, hogy nem lát egyéb alternatívát a precíziós gazdálkodáson kívül, hiszen a jövő versenyképességének kulcsa a precíziós technológiákban rejlik. Az aktuális problémákra is megoldást kell találni, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy az egyetemi képzések részévé váljon a legkorszerűbb technológiák oktatása.
„Nem az emberi erőforrás kiiktatásáról szól a precíziós gazdálkodás, az ettől való félelem alaptalan. Ezen technológiák alkalmazása mellett mind nagyobb szükségünk lesz a humán munkaerőre és tudásbázisra. A precíziós mezőgazdaság informatikai hátterének erősítésével a lehetséges hibák csökkentését, majd megszüntetését célozzuk meg” – mondta dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.


Az egész napos konferencia külföldi és hazai előadói két szekcióban ismertették azokat az agrárinformatikai megoldásokat, amelyek segítik a gazdálkodókat vállalkozásuk hatékonyságának növelésében, illetve abban, hogyan készüljenek fel az uniós finanszírozási ciklust követő időszakra. A PREGA legfőbb célja, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői is birtokában legyenek ezeknek a komplex, termelésen is túlmutató ismereteknek és gyakorlati tapasztalatoknak.
Az idei konferencián a több mint 30 előadás mellett, 23 kiállító termékeivel és szolgáltatásaival ismerkedhettek meg a szakmai program résztvevői.
 

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!