2017. április 25., kedd
A köszönti Márk nevű olvasóit!
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és MMg Gép Piac melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Növénytermesztés

magyarmezogazdasag.hu
Arany Gábor, Pásztor András
2017.04.24., hétfő, 09:27
Zalában is fagy miatt aggódnak

A szeles időjárás és a havazás egyelőre nem tett kárt a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben. A gazdák abban reménykednek, hogy Zalát elkerüli a fagy és akkor nem kell lemondani az idei termésről - írja a zaol.hu.

2017.04.21., péntek, 15:01
Képek: így védekeztek a hajnali fagyok ellen

Ahogy korábban már írtunk róla, jelenleg a legnagyobb problémát a gyümölcsösökben és a szőlőkben a hajnali fagyok okozhatják. Ezek ellen azonban lehet védekezni, füstöléssel vagy fagyvédelmi öntözéssel.

2017.04.21., péntek, 07:17
FruitVeb: jót tett a kertészeteknek és a gyümölcsösöknek a csapadék

Jókor jött a mezőgazdaságnak, és így a gyümölcsösöknek is az elmúlt két napban lehullott csapadék, amely részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát, a hó pedig csak kisebb károkat okozott, mivel a hőmérséklet nem csökkent nulla Celsius-fok alá - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

2017.04.20., csütörtök, 07:42
A gyümölcsösöket sem kímélte a havazás

A rendkívüli idő a gyümölcsösöket sem kímélte: az eper, a kajszi és a szőlő is megsínylette a hirtelen hideget. Több gazda azt mondta, a teljes idei termése odalehet. Sokan próbálnák füstöléssel védeni a növényeket, csakhogy a hatalmas szél miatt ez esélytelen. A legtöbben már csak abban bízhatnak, hogy hétvégére elmúlnak a fagyok.

2017.04.19., szerda, 16:58
Továbbra sincs azonnali fagykárveszély!

Hiába tréfált meg bennünket hóval az április, egyelőre mégsem tesz kárt a gyümölcsfákban a zord időjárás. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség. A szakember azonban felhívja a figyelmet a kisugárzási fagyveszélyre, mert ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, különösen, ha száraz légtömeg is érkezik. Ha kitisztul az idő és szélcsend van, a gazdáknak szükségük lesz a védekezésre.

2017.03.29., szerda, 15:58
Takarmányfehérje program a GMO kiváltására

Nemzeti takarmányfehérje programon dolgozik a Földművelésügy Minisztérium, amelynek célja az import GMO-s takarmány kiváltása – mondta Fazekas Sándor miniszter. Mint fogalmazott, a vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen.

2017.03.29., szerda, 08:00
Nyugodtabban alhat, aki komplex hatású gombaölő szert használ

A magas szintű, jövedelmező gabonatermesztési technológiák kihagyhatatlan elemei a gombaölő szerek, melyek elpusztítják a kórokozókat, késleltetik a szövetek öregedését, javítják a minőségi mutatókat és végső soron a legfontosabbat: a nyereséget. A termelési költségek arra serkentik a termelőt, hogy számoljon és jól nézze meg, mit használ.

2017.03.24., péntek, 09:32
Heves megyében sem okozott nagy károkat a fagy

A kemény hideg és belvizek elmúltával már dolgozhatnak a földeken a gazdák - írja a heol.hu.

2017.03.24., péntek, 09:28

A gabonatermesztés fejlesztésén, rég nemesített fajták új technológiákkal történő piacra juttatásán dolgozik egy nemzetközi konzorcium tagjaként a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A minőségi, egészséges étrendet elősegítő élelmiszerek megismertetésére az egyetem Gazdaságtudományi Kara alternatív marketingstratégiákat dolgoz ki.

2017.03.23., csütörtök, 15:06

Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból, ezért a vetőmag-szaporítóknak érdemes regisztrálniuk termékeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisában - hívta fel a figyelmet a hivatal csütörtöki közleményében.

2017.03.22., szerda, 15:43
Megkezdődött a tavaszi vetés Zalában

Zala megyében az őszi vetések nagy része kedvező állapotban van, a gazdák megkezdték a tavaszi kalászosok vetését is, és ha tovább melegszik az idő, 1-2 héten belül a napraforgó és a kukorica vetése is elkezdődik - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán.

2017.03.20., hétfő, 08:35

Nagyobb károk nélkül átvészelte az őszi vetés az elmúlt tíz év leghidegebbnek bizonyult telét. Mindez többek között a hazai nemesítésű növények fagytűrő képességének is köszönhető. A martonvásári kutatók azon dolgoznak, hogy olyan fajtákkal lássák el a gazdákat, amelyek a száraz, meleg időjárásnak és a zord télnek is ellenállnak.

2017.03.16., csütörtök, 13:13
Ismét fellángol az uniós vita: a glifozát nem rákkeltő

Az erősen vitatott gyomirtószert, a glifozátot nem kellene rákkeltőnek minősíteni, nyilatkozta az Európai Vegyianyag-ügynökség (European Chemicals Agency, ECHA) március 15-én, és ezzel újra fellángolt az uniós vita a környezetvédelmi civil szervezetek és a növényvédőszer ből. A glifozát ellenzői, élükön a Greenpeace-el, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által kiadott kutatásra hivatkoznak, mi szerint az karcinogén lehet, és ezért a vegyszer teljes tilalmát rendelnék el.

2017.03.16., csütörtök, 08:39

A műtrágya mintegy húsz százalékkal olcsóbb volt januárban, mint tavaly év elején, igaz, az ősszel még 40 százalékos volt a különbség, ezért jobban megérte akkor vásárolni. Ezekben a hetekben kezdődtek meg a műtrágyaszórások a földeken. A Nitrogénművek csaknem ötven százalékkal növeli a termelői kapacitását.

2017.03.14., kedd, 08:13

Magyarországon 3366 hektáron összesen 6343 tonna dohányt termeltek 2016-ban, a két évvel ezelőtti adatokhoz képest nőtt a termésátlag, csökkent a terület és a termésmennyiség - olvasható a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) honlapján közzétett éves termelési jelentésben. Az ULT idén is köt termeltetési szerződéseket, ígéretesek az olasz feldolgozás tapasztalatai.

2017.03.10., péntek, 19:07

Az őszi búzát, őszi árpát és a tritikálét a vártnál kisebb mértékű, az őszi káposztarepcét azonban jelentős fagykár érte Békés megyében - mondta Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke.

2017.03.09., csütörtök, 08:00

Bár néhány hete még belvíz borította a hazai szántóföldek jelentős részét, a felmelegedő időjárásnak köszönhetően a talaj a legtöbb helyen elnyelte a vizet, így megkezdődhetnek a tavaszi munkálatok. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, szerdán 35 400 hektárt, ebből 18 160 hektárnyi szántót borított víz.

2017.03.01., szerda, 15:30

Bár Magyarország nem kifejezetten a rizstermesztéséről híres, Mezőtúr környékén mégis „virágzik” mezőgazdaságunknak ez az ágazata - írja a szoljon.hu.

2017.02.28., kedd, 14:57

Az öntözővíz minőségének kutatására, a növénytermesztés optimalizálására jött létre egy konzorcium a tudományos akadémia két intézetének összefogásával. A konzorcium közel 700 millió forintot nyert el a projekt megvalósítására.

2017.02.23., csütörtök, 08:56

A kukoricát egyik leggyakrabban szennyező anyagnak, az úgynevezett fumonizin mikotoxinnak a lakosság egészségét veszélyeztető hatását vizsgálja a Kaposvári Egyetem napokban kezdődött kutatása. Az intézmény a Kaposi Mór Oktató Kórházzal együttműködve, nemzetközileg elismert szakembereket, kutatókat, doktoranduszokat, egyetemi hallgatókat bevonva 2020 végéig mintegy 618 millió forint uniós forrást költ az élelmiszerbiztonságot erősítő projektre.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Időjárás

MA: 
HOLNAP: 

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok 2017. szeptember 1-3.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!