0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Európai Innovációs Partnerségi hálózat hazánkban is

A következő időszakban minden eddiginél nagyobb versenyre számíthatunk a nemzetközi piacokon, ezért az európai mezőgazdaság piaci helyzetének megőrzéséhez, javításához nélkülözhetetlen az innováció. Az előremenekülést az Európai Unió többféle támogatással segíti, így a Vidékfejlesztési Program részét képező Európai Innovációs Partnerség (EIP) pályázatain keresztül is, mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az EIP hazai bevezetéséről tartott konferencián.

Az EIP forrásai az agrár-, élelmiszer-feldolgozási és erdőgazdálkodási innovációs csoportok létrehozására, működtetésére és nagyobb részt az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházásokra használhatók. A beruházási források címzettjei kizárólag mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari vállalkozások, erdőgazdálkodók lehetnek. A csoportok létrehozásához legalább öt gazda/élelmiszeripari szereplő/erdőgazdálkodó és egy kutatóintézet, kutató szervezet együttműködése szükséges.
A projektek a vállalkozásokat széles körben érintő problémák kezelését vagy új lehetőségek kihasználását célozzák, az ezek érdekében tudományos ismeretek felhasználásával kidolgozandó megoldások eredménye pedig új termék, szolgáltatás, termelési eljárás, technológia, vagy a szervezési gyakorlat egy új módja egyaránt lehet. A csoportok működtetésére fordítható forrás mintegy 40-45 millió forint lesz, ehhez kapcsolódnak a beruházási források. A pályázatok előreláthatóan a második félévben jelennek meg.
Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az EIP hálózat hazai feladatai közt említette az innovatív ötletek földerítését a mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és erdőgazdálkodás terén, a hasonló gondokkal küzdő gazdálkodók összekapcsolását, a kutatói oldallal történő kapcsolatok kiépítését, a finanszírozási források azonosítását, a projektgazda védelmét, illetve a támogatott projektek eredményeinek megosztását. Ezekre a feladatokra az FM-ben új osztályt hoztak létre, és egy új magyar honlap kialakításán dolgoznak. A minisztérium az innovatív ötletek jogosultságának vizsgálatában, a tagok közti együttműködési megállapodás megkötésében, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt a partnerek keresésében segít, a pályázatokat Miniszterelnökséghez mint Irányító Hatósághoz kell benyújtani.
Az EIP hazai bevetésétől a kutatás és termelési gyakorlat együttműködésének szorosabbra fűzésével a gazdálkodók és kutatók szemléletformálását is várják, és olyan innovatív megoldások azonosítását, amelyek hozzájárulhatnak a magyar és nemzetközi agrárgazdaság versenyképességének javulásához.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferenciát műhelybeszélgetések előzték meg, ahol 7 nagy témában máris sok innovatív ötletet megfogalmaztak a gazdálkodók és kutatók.

Forrás: