0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zárul az olló az amerikai és az európai árak között

Egyre közelebb kerül egymáshoz a kukorica határidős ára az amerikai és európai árutőzsdéken a januári mozgások következtében. Európában és így Magyarországon is folytatódott a hónapok óta tartó csökkenés, míg az USA-ban január elseje fordulatot is hozott. Ott emelkedőben vannak a kukoricaárak. 5,5 százalékot drágult a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban (CME) januárban, ami azt jelentette, hogy 145 USD fölé ért a tonnánkénti ár.

A forgalom megfelelt az év ebben az időszakában megszokottnak. Hogy valóban trendfordulóhoz érkeztünk-e azt nem jelenthetjük még ki egyértelműen, mert a fundamentumok ezt nem igazán támasztják alá. Továbbra is magasak a készletek és bár a déli féltekén a betakarítás csak következő hónapokba kezdődik és így nincsenek végleges eredmények, a várható termésmennyiség nagysága nem erősíti ezt az emelkedő tendenciát. Ebbe esetleg egy időjárási anomália zavarhat majd bele.
Ezzel szemben az európai irányadó Párizsban (EuroNext) a január nem hozott változást, folytatódott az árcsökkenés és egészen 155 euróig süllyedtek az árak. Érdekes, hogy a hónapon belül 5 alkalommal is a záróárig ereszkedett a termény ára (de alá csak egyetlen egyszer), ami lokális minimumot is jelezhet, és azt vetíti előre, hogy februárban itt is – akárcsak Amerikában – felfelé vezethet az út.
A magyar árutőzsde lekövette az európai folyamatokat. Minimális forgalom mellett a 47 490 forintos nyitóárról 44 900 forintig, tehát 5,5 százalékot csökkent a fronthavi jegyzés.
A hazai fizikai piac ellenben – látszólag – nem sokat törődött a különböző tőzsdék árfolyamgörbéinek alakulásával. A Magro.hu piactéren sem felfelé, sem lefelé nem voltak jelentős árváltozások januárban. Maradt minden a régiben, vagyis maradt a 44 ezer forint közeli ár.

Forrás: