0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lejárt élelmiszereket árusító üzlet nyílt Dániában

Egy új kezdeményezés nyomán megnyílt Koppenhágában az első, lejárt szavatosságú élelmiszereket árusító üzlet, amelynek sikerén még az ötletgazdák is meglepődtek.

A WeFood névre keresztelt egység polcain olyan termékek találhatók, amelyek terémszetesen nem romlottak, tehát teljesen biztonságos a fogyasztásuk, csupán sérült a csomagolásuk, szépséghibásak, vagy a szavatosságuk lejárta miatt más üzletek már nem tarthatják őket a polcon. Az üzletet Marie hercegné és a dán környezetvédelmi miniszter adták át, akik a megnyitón szót emeltek a tudatos fogyasztás mellett.
Hatalmas az érdeklődés a dánok körében, ami nem csoda, hiszen a bolti ár 50-70%-áért juthatnak hozzá élelmiszerekhez. A kezdeményezés célja a szemétbe kerülő ételek mennyiségének csökkentése: jelenleg évente közel1,3 milliárd tonna ételt dobunk ki világszerte.
Az üzlet egyébként nem csak az alacsonyabb keresetű rétegeket célozza meg, hanem azokat a vásárlókat is, akik aggódnak a túlfogyasztás és az országban keletkező élelmiszer-felesleg miatt. A boltot önkéntesek működtetik, és teljes profitja az elmaradott országokhoz kerül segély formájában.

Forrás: