0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bio patkányirtás: a legjobb a hagyományos módszer

Ötnapos peteérés, három hét vemhesség és akár 23 utód – egyetlen alomban. Szinte minden körülmények között képesek fennmaradni, túlélik még atomrobbantást, a sugárzást is, és valószínűleg az embert is - állítják a tudósok, akik a világ egyik legerősebb élő szervezeteként tartják számon. A rágcsálók a mérgekkel szemben is hamar rezisztenssé válnak, ám egy-két komoly ellenfelük nekik is van…

A patkányirtásban az a legnehezebb, hogy egy kifejezetten okos, tanulékony és szociálisan is szervezett fajt kell gyéríteni – mondja Magdus Péter rágcsálóirtó, aki szerint a passzív módszerek: kihelyezem a mérget és várom, hogy azt szép sorban minden egyes állat megkóstolja, egyszerűen reménytelenek. A patkánnyal harcolni kell, ésszel, foggal, karommal, bátran, keményen, és ez mind megvan a görényben. A kálmánházi szakember öt éve járja az országot saját tenyésztésű vadászgörényivel, Jack-Russel és foxterrierjeivel. Igazi csapatmunkáról van szó 32 görény, 7 kutya és az őket irányító ember között.

-A patkányoktól is tanulnunk kell ahhoz, hogy sikeresen felvegyük ellenük a harcot. Ezek a rágcsálók szervezettek, remekül kommunikálnak egymással, a csapat minden tagja tudja a helyét, segítik egymást, az pedig, ahogy megérzik egymás hangulatát, átveszik, és továbbadják egymás tudását, tapasztalatát, lenyűgöző – fogalmaz Magdus Péter. A görényeket, bár ösztönösen is kiváló vadászérzékkel rendelkeznek, ahhoz, hogy igazán jó patkányfogók legyenek, hogy együtt tudjanak dolgozni a kutyákkal, illetve, hogy „hallgassanak” a gazdájukra már kicsi koruktól nevelni kell.

A tenyésztés trükkjei

Kicsit olyan ez mint egy háború. A helyismeret éppolyan fontos, mint a technika. A görények három-négy hónapos koruktól különböző járatokba, kisebb repedésekbe, betontörmelékbe, járda alatti lyukakba, csövekbe teszem be, hogy tanulják, szokják a sötétet és a szűk helyeket. Élve befogott rágcsálót, egeret, patkányt, öletek velük, hogy ha majd a komolyabb bevetéseken a patkányjáratokban valódi harcra kerül sor, tudják, mit kell tenniük. Ez a munka sok időt vesz igénybe, ám az, hogy meddig lehet eljutni a tanításban, azt mutatja, hogy akadnak olyan vadászgörényeim, amelyek füttyszóra szaladnak vissza hozzám. Az irtásnak egyébként állandó koreográfiája van, amit minden szereplőnek tökéletesen el kell sajátítania – meséli. 

 

A patkányok járatokat fúrnak, több kivezető lyukkal. Magdus Péter két segítő társával dolgozik együtt egy-egy irtás során. Az első dolguk, hogy a kivezető lyukak többségét betömik, csupán négy-ötöt hagynak nyitva. Ezekhez állítják a kutyákat, s ha a patkányt a görény a járatban nem tudja elkapni, akkor, amikor a lyukból kiugrana, nyakon csípi az ott várakozó kutya. Megroppantja a gerincét és már jöhet is a következő. A kutyáknál legfontosabb a gyorsaság és a jó orr.

A rágcsálóirtáshoz a legjobb genetikai alapokkal a kisebb testű terrierek rendelkeznek. Ők olyan vadászkutyák, amiket kifejezetten a föld alatt rejtőző állatok elfogására tenyésztettek ki. Okosak, harciasak, bátrak és szívósak, igaz, nagyon önfejűek is. Ez azonban tanítással a legtöbb esetben korrigálható. Az a kiskutya, amelyik 8-10 hetesen már ugatja, kaparja a befogott patkányt vagy a jelfogó csapdát, abból nagy valószínűséggel jó vadász válik. De persze még a jó patkányozó szülőktől sem csak kitűnő rágcsálóirtó kölykök születnek, egy-egy almon belül is nagyon különbözőek a kiskutyák.

Magdus Péter maga tenyészti, szelektálja, neveli az állatait, kutyákat, görényeket egyaránt. Azt mondja, hogy gyakorlatilag már minden jelentős tenyésztőt ismer Európában, ha szükséges, a vérfrissítéshez szánt tenyészállatokat tőlük szerzi be. A görények keresztezéséhez muszáj vadgörényeket használni, amelyek gyorsabbak, fürgébbek, keményebbek, harapósabbak, mint a háziasított vadászgörény, de sajnos ők fogékonyabbak a betegségekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a keresztezés után a harmadik, negyedik generáció lesz csak alkalmas a vadászatra. A félvérek nagyon ritkán válnak be. Ijedősek, a lyukban lent maradnak, ki kell ásni őket.

Sokat számít a kor is. A görények négy-öt, maximum 6 éven át tudnak dolgozni, ezután már lassulnak, sérülékenyebbek lesznek, de még tenyésztésre befoghatók, egy-két alom erejéig. Az viszont, hogy egy-egy állat meddig bírja, sokban függ a gazdától is. A sérülés itt mindennapos dolog, a görényeket és a kutyákat gyakran megharapja a menekülő patkány. Fertőtlenítő, oltószer sebkötöző nélkül el sem szabad indulni… 

 

A vadászat technikája

Igaz, itt sem mindenki küzd, vannak olyan görények, amelyek inkább csak riasztják, s nem ölik meg a patkányokat. Ezeket sem adja el. Van, amikor szükség van rájuk, pl. ha sötétedik, ha szorít az idő. Ilyenkor gyorsabban végez, ha ezeket küldi be, mert kizavarják a patkányokat. Vannak olyan példányok, amelyek keményebbek, 10-ből 10-et megölnek, de ráérősen dolgoznak, és az ember alig győzi kivárni, míg előjönnek a járatból. Néha beleesznek a zsákmányba, sőt az is előfordul, hogy úgy jóllakik egy-egy, hogy elalszik a járatban. Pedig bevetés előtt mindig megeteti tojással vagy egy kicsi hússal. 

Ilyenkor nincs mit tenni, sajnos meg kell várni, míg előjönnek, s ez órákig is eltarthat. Ezt nem lehet megúszni, van amelyik már százszor előjött a vadászat után, százegyedikre mégis lent marad. A figyelem azonban itt is sokat számít. Egy-egy görény nagyjából két órát tud dolgozni egyhuzamban, mivel kis testű állat, hamar elfárad. Ezért váltani kell őket, 2-3 órát pihentetni, aztán mennek újra dolgozni. Ha erre nem figyel, és elfáradnak, nagy az esély, hogy bent maradnak a lyukban. Akinek nincs türelme várni, ne menjen rágcsáló irtónak…

 

Hogy mekkora területet tudnak egy-egy alkalommal megtisztítani és mennyire eredményesen? Magdus Péter azt válaszolja, hogy voltak már 7-8 hektáros sertéstelepen is, most pedig egy több mint húszhektáros, tavas területre mennek. Elsősorban családi házakhoz, állattartó telepekre, halastavakhoz, raktárokhoz, kávézókhoz, boltokhoz hívják őket, olyan helyekre ahol nem lehet, vagy nem szeretnének mérget használni. De voltak már gyógyfürdőt megtisztítani, tavaly egy biokertészetben, s persze rendszeresen irtanak budapesti pincékben is. Nagyon elszaporodott a patkány országszerte, ezek a mostani, unió által engedélyezett mérgek a felhasználók szerint elég gyengék. Az övék ráadásul bio módszer.

 Átlagosan talán 90-95 százalékos az eredményességünk, de van ahol száz százalékos volt a teljesítményünk. Ez mindig függ a szomszédok fertőzöttségétől is. – A csúcs 230 fölötti patkányfogás volt egy nap alatt. Nemrégiben Nagyszénáson 137-at kaptak el a görények és a kutyák, a közelmúltban egy idős néni baromfiudvarában hetvennégyet csíptek el. Ez nagyon durva eset volt, szegény néni majd’ elájult a tetemek láttán. Ő úgy 10- 20 patkányra gondolt, de mintha kaviccsal dobálóznánk, úgy dobták egymás után a kollégák az udvar közepére a kutyák által elcsípett patkányokat. Miután megástuk a lyukat, mintha a csapból folytak volna ki a patkányok, kicsi, nagy, közepes. Még nekünk is riasztó volt, pedig láttunk már egy’ s mást – mesélte a kálmánházi vállalkozó.

 

Mindent a görényekről

A vadászgörény vagy házi görény a vad európai közönséges görény háziasított változata. Közeli rokona a mezei avagy molnárgörény. A vadon élő vadászgörény-közönséges görény hibridek többfelé léteznek, a legnépesebb populáció Új-Zélandon. Eredetileg patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele, ma már egyre többen csak hobbiállatnak tartják.

A vad görénytől eltérően a vadászgörények már nem képesek vadon megélni. A közönséges görénynél lényegesen jobban tolerálja már az emberi betegségeket és étrendet. Természetes kíváncsiságán túl érzelmi kötődést is kialakít gazdájával. Ész és félelem nélkül másznak bele bármilyen lyukba, amit csak találnak. Erős érdeklődést mutatnak a lyukak, csövek és egyéb kis zárt területek iránt. Ez teszi őket alkalmassá patkányozásra is.

Több évszázadon át a görényeket főleg vadászatra használták. Hosszú, hajlékony termetükkel és kíváncsi természetükkel kiválóan alkalmasak különféle, üregben élő állatok, főleg nyulak és egyéb rágcsálók hajtására. Néhány országban – főleg az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ahol a nyulak kártevőnek számítanak – mindmáig vadásznak görényekkel: egy görény és egy háló kombinációja még ma is hatékonyabb bármilyen modern vadásztechnikánál.

 

 

Forrás: