0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kövestető-kilátó

Kövestető Pécstől 16 kilométerre, Hosszúhetény és a Komlóhoz tartozó Zobákpuszta között fekszik. Itt épített nemrégiben új kilátót a Mecsekerdő Zrt., 458 méter magasan a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában.

Azért erre a helyszínre esett a választás, mert a környék természetjáróinak kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal keresztülvezet rajta, miközben az erdészet közelmúltban felújított szálláshelyéről, a Natur Hotel Kövestetőtől is pár perces sétával megközelíthető. Arra kanyarog a Skóciai Szent Margit Zarándokút és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, a Hármashegy vonulatán átívelő zöld kereszt turistaút, valamint néhány kilométernyire keletre a Hosszúhetényen és Pusztabányán is áthaladó Üvegesek útja is. A névadó Kövestető-csúcs (460 méter) a kilátótól 500 méterre nyugatra található, 5 kilométer távolságban pedig a Zengő áll, amely 682 méteres csúcsával a Mecsek legmagasabb pontja. A szemlélődésre és nyugalomra vágyó turisták a 2015 nyarán felavatott kilátó 14,8 méter magas szintjéről gyönyörködhetnek a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón át a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó tájban, továbbá jól láthatók a Nyugat-Mecsek nagy csúcsai, a Misina és a Tubes is.

A 17,5 méter magas, hatszögletes, csigalépcsős, fedett sátortetős építmény fából és acélból készült Szabó Péter okleveles építészmérnök tervei alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Mecsekerdő Zrt. számára 2014-ben megítélt 53,8 millió forint támogatás felhasználásával. A támogatás emellett számos közjóléti létesítmény kialakítását tette lehetővé a Mecsekben, a Baranyai Hegyháton, a Dél-Zselicben, illetve a Dráva-síkon.

Az erdőgazdaság kicserélte az elhasználódott turisztikai berendezéseket, és a bakancsos turistáknak új pihenő- és kirándulóhelyeket alakított ki: a Kövestető-kilátóval, 2 erdei tanösvénnyel, 5 erdei kirándulóhellyel és 23 erdei pihenővel bővült a Mecsekerdő Zrt. közjóléti infrastruktúrája. A két erdei tanösvény egyike, a kilátó mellett elhaladó Kövestető-tanösvény az erdőt, a térségben élő fafajokat, a természet­közeli erdőgazdálkodást, valamint az erdőhöz kötődő régi mesterségeket mutatja be.

A kilátó közelében, a hegygerinc vonulatában, a vulkanikus alapkőzeten kialakult savanyú talajon ritkán előforduló erdőtársulás, hársas törmeléklejtő erdő díszlik. A mélyebben fekvő részeken gyertyános-tölgyes, bükkös erdőkben járhatunk. A terület számos védett növényfajnak ad otthont, így előfordul néhány különleges vadon élő orchideafaj is: a kétlevelű sarkvirág, a bíboros kosbor és a kardos madársisak.

Túrajavaslatok

• A 2 kilométerre található Pusztabánya egyike a Kelet-Mecsek azon települé­seinek, ahol egykor üveget fújtak a német bevándorló lakosok.
A telepü­lés mára teljesen eltűnt a föld színéről, a hajdani Vitraria helyét emlékkő jelzi az erdő szélén. A környéken feltárt 18. századi üvegfújó kemencék és üvegcsűr helyén ma egy üvegfújó kemence működőképes másolata található. A nagy tisztáson, a kulcsos turistaháznál látható Szatyor Győző pécsi faszobrász Életfa című alkotása.

• Kövestetőről erdei sétával érhető el Pusztabányán keresztül a természetjárók közt népszerű Hidasi-völgy, amely a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén fekszik.

• Néhány kilométerre található Hosszúhetény Üveges múzeumával és a festői Kisújbánya üvegharangjával, klumpás múzeumával.

• Püspökszentlászló közelében nyílik az Európában is számon tartott növényritkaság, a bánáti bazsarózsa.

• Komló mellett, Sikondán gyógyvizes élményfürdő működik, ahová a szemközti Mecsekerdő Zrt. apart­manház szállóvendégei kedvezményes belépőjegyet válthatnak.

• Magyaregregy felé izgalmas túra a Máré-vár meglátogatása.

Forrás: A Mi Erdőnk