0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változásokat sürgetnek a forráslehívás érdekében

Az érdekképviselet azt várja a kormánytól, hogy az elbírált pályázatokról haladéktalanul hozza meg a döntést. Azokat a termelőket pedig, akiknek a pályázata több mint egy éve elbírálás alatt áll, mentesítse a közbeszerzési kötelezettség alól. Ellenkező esetben esélytelen, hogy az idén jelentős mértékű kifizetés történjen.
Nagy a lemaradás a Vidékfejlesztési program végrehajtásában, ezért több ponton is módosítani kell a jelenlegi szabályokon

– mondta a Világgazdaságnak Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke.

A tavalyi költségvetésben 200 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás kifizetését irányozták elő, ennek azonban csak a fele történt meg, ráadásul a kifizetett összeg 80 százaléka még az előző uniós költségvetési ciklusból áthúzódó kötelezettség volt – mondta a MOSZ-elnök. Az idei büdzsében ugyanakkor már 300 milliárd szerepel, de azóta ennek a kifizetéséről is letett a kormány – állítja Nagy Tamás. Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese tudniillik 200 milliárd forint kifizetését jelölte meg „ambiciózus célként”, aminek feltétele, hogy a nyertes pályázók nagy arányban igényeljenek előleget.

A MOSZ-elnök szerint ugyanakkor már ez a terv is több sebből vérzik.

Egyelőre alig vannak nyertes pályázatok, ám ha hirtelen be is indul az államgépezet, tömegével születnek a döntések és gyorsan kiírják a közbeszerzéseket, jó esetben csak november-decemberben juthatnak el az előleg igényléséig.

A MOSZ-elnök szerint az idáig eljutóknak újabb akadályt jelent, hogy 110 százalékos bankgaranciát kell felmutatniuk. Mindezt olyan egy-másfél évre beadott nyertes pályázatokra, melyek költségvetése már régen nem áll meg, hisz azóta 15-20 százalékkal emelkedtek a költségek.

E költségnövekedés csak nagyobb mértékű lesz, ha a nyertesek a munka- és alapanyagigényeikkel egyszerre szabadulnak rá a piacra. Ráadásul most olyan helyeken sincs munkaerő, ahol az ember azt gondolná, hogy könyörögnek a munkáért – utalt személyes tapasztalataira a MOSZ-elnök. Szerinte az is nagy károkat okoz, hogy az általuk képviselt társas vállalkozások számára teljesíthetetlen feltételeket szabtak meg egy sor pályázatnál.

Az érdekképviselet javasolja, hogy

a kormány által korábban 25-ről 15 százalékra csökkentett nemzeti társfinanszírozást ismét emeljék az Európában szokásos 25 százalékra.

Ezenkívül a széttagolt intézményrendszer felülvizsgálatát, valamint a támogatási döntések késése miatt szankcionált termelők büntetések alóli felmentését várják a kormánytól.

Forrás: Világgazdaság