0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

„Az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban jelentősen javult a gazdasági környezet”- köszöntötte a megjelenteket az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban Peter-Josef Paffen, a Fendt EME márkaigazgatója és alelnöke, az AGCO/Fendt cégvezetés elöljárója. Mint elmondta, a marktoberdorfi kutatási és fejlesztési központban több mint 400 mérnök dolgozik a meglévő traktorok és silózók továbbfejlesztésén, és az új termékeiken.

A korábbi időszakot követően, amely során évente 60-62 millió eurót fordítottak fejlesztésre, a 2017-es évben ezt az összeget 65 millió euróra emelték.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni a 380-646 LE tartományban kínált Fendt hevederes traktorokat. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépeket a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára ajánlják. A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, a légrugós vezetőülésből, a kétpontos fülkerugózásból, az új elsődleges rugózásból (SmartRide) és az áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A cég számára az elektronizálás mindig is fontos terület volt,

most a Fendt e100 Varioval az első gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépet mutatták be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

Szokatlanul hatott, a pléhkutyákra emlékeztető robotok látványa a bemutatón. A MARS projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) lényege, hogy kisméretű – alig ötven kilós -, rajokban  dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék, felügyeljék és pontosan dokumentálják a kukoricavetést. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmenedzsment lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát.

Az új Fendt VarioPull rendszerrel egy automatikusan szabályozott munkaeszköz-felfüggesztést fejlesztettek ki, amely a munkagép tömegét is felhasználja a jobb trakció eléréséhez. A VarioPull segítségével a traktor melső és hátsó tengelyére eső terhelés optimalizálásra kerül, és ezáltal a jármű tömege a legjobban terheli a talajt.

Csupa legekkel rendelkezik az új Fendt IDEAL nagyteljesítményű kombájn. A leghosszabb rotor a piacon (4,85m), a kombájnok között a legnagyobb térfogatú – 17100 liter, ami 18 százalékkal több a konkurenciához képest – magtartály, s másodpercenkénti 210 literes ürítési teljesítménye ugyancsak rekordokat döntöget a piacon.

 

Viniczai Sándor marktoberdorfi, első kézből szerzett élményeiről, tapasztalatairól bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatnak. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu