0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház Miskolc közvetlen közelében, a Bagoly-Vár a Keletbükki Varbó-Fónagyságon, a Borz-Alom a Jósva–Tornai karsztvidéken, Szín-Szelcepusztán várja a tapasztalni, tanulni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágyókat.

Az elmúlt esztendőkben igazi sikerágazattá vált a hétköznapokat megszínesítő, folyamatosan megújuló tevékenység. Felelősségteljes az erdei iskolában végzett munka, hiszen a visszatérőknek új és újabb, az „első fecskéknek” pedig ismétlésre csábító programot kell biztosítani.

Kiváló adottságokkal rendelkező természetes környezetben, alapvetően a szabadban zajló, rendkívül változatos foglalkozások szervezésével kínálunk lehetőséget elsősorban óvodások, iskolások – és örvendetesen sok felnőtt – számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és környezetünk védelmével összefüggő ismeretanyag elsajátítására. Valamennyi erdei iskolánkban alapvetés a jelmondatunk: „Tantermünk az erdő, tanítónk a természet”, mellyel tudatni igyekszünk környezeti nevelési szemléletünket.

Minden játékos tanítás középpontjában a természet és az ember kapcsolata áll, ezért nagyon fontos számunkra, hogy sok-sok pozitív élmény segítségével hívjuk fel a figyelmet az erdei életközösség megbecsülésére, az erdőket kezelő szakemberek munkájának megismertetésére. Mindezt szórakoztató, hosszú távon megjegyezhető formában igyekszünk megvalósítani. Alkalmazkodva a csoport összetételéhez, igényeihez, rugalmasan, hozzájuk igazítva kezeljük a programkínálatot. Az egy-két órás vagy egész napos túrák, az erdő éjszakai életéből ízelítőt nyújtó séták alkalmával törekszünk minden „apró” és „hasznos” érzékeltetésére, megláttatására. Szakmai jellegű programjaink palettáján szerepel egyebek között a faanyag hasznosságának és hasznosításának témaköre, az élővizek vizsgálata, növények, állatfajok és természeti képződmények megfigyeltetése, vadgazdálkodási foglalkozás, erdők-mezők hasznosítható termékeinek megismertetése.

Az élményeket saját fejlesztésű szabadtéri társasjátékok segítségével is igyekszünk rögzíteni. Íjászat és sétalovaglás, „nagyszüleink gazdasági udvarában” végzett, a múltat és jelent összekapcsoló hasznos tevékenységek, valamint Kis Erdei Színház is színesítik a nálunk töltött napokat. A tesz-vesz órákon kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíttetünk apró tárgyakat, hazavihető emlékeket.

Számos öröm, siker van már történetünkben, melyeknek titka a gyermekek, a természet és saját szakmánk szeretete. Újra és újra lendületet tudunk venni, egyrészt egymást segítve, másrészt nagyon sok, merésznek tűnő ötlettel, melyek a tapasztalatainkra építve sorra megvalósulhatnak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezetése szabad kezet ad tevékenységünkhöz, elért eredményeink ehhez meggyőzőnek bizonyulnak. Elmondhatjuk, hogy szinte nincs holt időszak nálunk. A már állandósult erdei iskolai munkakapcsolataink segítségével is törekszünk arra, hogy a megye egyre több oktatási intézménye, gyermekekkel foglalkozó szervezete elfogadja közeledésünket, éljen a nálunk megvalósítható lehetőségekkel, hasznosítva színvonalas eszköztárunkat.

2016. december 9-e fontos dátum számunkra. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vehettük át két erdészeti erdei iskolánk, a 20. születésnapját ünneplő Fónagysági Bagoly-Vár és a 10 éves Csanyiki Erdőház minősítő oklevelét. Ez rendkívül értékes szakmai elismerése annak a kiforrott, hivatástudattal végzett munkának, mely egy nagyszerű csapattal valósul meg, immár két évtizede!

Rencsiné Ágh Márta

erdőmérnök-tanár, humánpolitikai osztályvezető

Forrás: A Mi Erdőnk