0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kecskemétre látogatott a Magyar Export Napja Roadshow

A MEX Roadshow kecskeméti állomásán több mint 50 vállalkozó vett részt. A rendezvényt Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, előadást tartott Garamvölgyi Balázs, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Ivanics Krisztina, az EXIM termékfejlesztés és értékesítés támogatási igazgatója.

Az EXIM által szervezett roadshow célja, hogy a KKV szektor tagjai aktuális információkat kapjanak az exportpiac helyzetéről, a kedvezményes hitel- és biztosítási lehetőségekről. Az EXIM küldetése a magyar vállalkozások exportpiacokon való közvetlen és közvetett megjelenésének, valamint nemzetközi versenyképességük növelésének támogatása.

Az EXIM hitelállománya 2017 első három negyedévében 861 milliárd forintot tesz ki. Az összesen közel 256,71 milliárd forintnyi folyósított hitel mintegy 134,14 milliárd forintnyi többlet export és közel 27,23 milliárd forintnyi belföldi többlettermelés megvalósulását támogatta. A fenti adatok mintegy 112,72 milliárd forinttal járulhatnak hozzá a nominális GDP-hez, valamint 40,3 milliárd forinttal emelhetik a költségvetés bevételeit.

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitó beszédében elmondta: „A megyei munkaügyi paktum segítségével álláskeresők toborzását, motiválását és képzését végezzük konzorciumi partnerünkkel, a Megyei Kormányhivatallal és a megyei munkaügyi központok segítségével. Azonban nem csak az álláskeresőket támogatjuk, hanem a munkáltatóknak is jelentős kedvezményeket tudunk biztosítani, hiszen egy-egy munkavállaló 8-12 hónapos alkalmazása során 70-100 százalék bér- és járuléktámogatást biztosítunk. Bízom benne, hogy ez a kedvező konstrukció mind az álláskeresők, mind a munkáltatók számára egyaránt sikeres lesz. ”

Ivanics Krisztina, az EXIM termékfejlesztés és értékesítés támogatási igazgatója előadásában elmondta: „Az elmúlt két évben közel megdupláztuk a KKV ügyfeleink számát. Ügyfélállományunk 84 százaléka KKV, míg 2015-ben 617, addig 2017-ben már 1125 KKV-t segítettünk különböző hitel, biztosítás vagy garancia termékeinkkel hatékonyabban érvényesülni az exportpiacokon. Partnereinken, azaz 28 magyarországi bankon, takarékszövetkezeten, magyar és külföldi tulajdonú lízingcégen keresztül juttatjuk el termékeinket a különböző szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak.”

Garamvölgyi Balázs, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában kiemelte: „A különböző vállalkozások esetében kiemelt fontossággal kezeljük az exportpiacokra való kijutást, melyhez teljes körű támogatást biztosítunk tőkealapunkon keresztül. Az EXIM-mel együttműködve segítjük a vállalkozások kijutását a külföldi piacokra ”

A MEX Roadshow befejező állomása december 1-én Pécsett lesz.

Forrás: EXIM