0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Most már Egyiptomba is exportálhatunk búzát

A 2012 óta folyamatban levő egyeztetések eredményeként Egyiptom Mezőgazdasági és Talajvédelmi Minisztériuma 2017. december 10-én kiadta az engedélyt a magyar búza észak-afrikai országba irányuló exportjára - adta hírül a Földművelésügyi Minisztérium. Ezzel elhárultak a búzakivitelünk előtt álló akadályok, növényegészségügyi korlátozások. Viszont csak Konstatcán és Koperen keresztül szállíthatunk.

Egyiptom növényegészségügyi import előírásai alapján a búza behozatala külön engedélyköteles. Az engedélyezési eljárást Egyiptom növényegészségügyi hatósága károsító kockázat elemzés (PRA) keretében folytatta le, amelyhez a részletes szakmai dokumentációt a Földművelésügyi Minisztérium szakértői állították össze a búza magyarországi károsítóiról és az ellenük történő védekezés gyakorlatáról.

Az öt évig tartó szakmai és diplomáciai egyeztetések eredményeként az Egyiptomba irányuló búzaszállítások ezt követően megkezdődhetnek.

A hivatalos tájékoztatás alapján a tengeri szállítások kizárólag a romániai Konstanca, illetve a szlovéniai Koper kikötőjéből lehetségesek.

Forrás: FM Sajtóiroda