0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Január végéig pályázhatnak a zártkertek fejlesztésére az önkormányzatok

A program fő célja az elhanyagolt zártkertek újbóli gondozásba vétele – a kormány ehhez 2 milliárd forintot különített el, amiből projektenként legfeljebb 10 millió forintot bocsát a sikeresen pályázó önkormányzatok részére.

A Földművelésügyi Minisztérium egy 2014-es, négy megyét érintő vizsgálata megállapította: a zártkertekben lévő értékek kormányzati segítség nélkül rövid időn belül elveszhetnek.

„Elsősorban az infrastrukturális hiányosságok azok, amik meghatározzák a szőlőhegyek és gyümölcsösök állapotát, így itt láttuk szükségét a beavatkozásnak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Zártkert Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány egy több évre kiterjedő programot hozott létre, ami évi 2 milliárd forint támogatást biztosít a zártkertek megújításához, megmentéséhez. Az összegből öt területen kaphatnak segítséget a sikeresen pályázó önkormányzatok: külterületi zártkertek megközelítését szolgáló utak és a hozzájuk tartozó csapadékvíz-elvezető csatornák fejlesztése, vízvételi helyek kialakítása, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó beruházások, vadkerítések létesítése, illetve területrendezés – gyümölcsfa, illetve szőlőtelepítés – esetében járhat a vissza nem térítendő támogatás.

V. Németh Zsolt hozzátette: az idei támogatás körülbelül 200 önkormányzatnak jelent majd segítséget. A helyhatóságok mától január 31-e éjfélig nyújthatják be pályázataikat a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hermanottointezet.hu).

A pályázatokról március végén születik majd döntés.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu