0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Tóth Lajos, az esemény főszervezője elmondta, rendezvényüket 12 évvel ezelőtt, 2007. január 20-án indították útjára a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek és segítőik által készített hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát és a legkülönfélébb disznótoros finomságot kóstolhatják meg a vendégek.

A rendezvényre az ország több pontjáról érkeznek csapatok, az idén is lesznek határon túli résztvevői a találkozónak, melynek fővédnöke és egyben résztvevője évek óta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

„Az ország, sőt a Kárpát-medence versenyszellemű böllérei, és nézők, érdeklődők százai, ezrei látogatnak el minden évben február második szombatján Túrkevére”- hangsúlyozta Tóth Lajos, hogy a disznóvágásnak tájegységenként megvannak a maga néprajzi, gasztronómiai sajátosságai, melyeket közkinccsé kívánnak tenni.

Az idei rendezvényre eddig több, mint 30 csapat jelezte részvételét az ország különböző pontjairól, valamint a Vajdaságból, Erdélyből és Lengyelországból. Előre láthatólag a XII. találkozónak is különleges színfoltja lesz a Földművelésügyi Minisztérium csapata, valamint a hungarikumokat bemutató kiállítás.

A rendezvény előkészítése minden évben nagyon sokrétű, és sok hónappal a találkozót megelőzően elkezdődik. A hozzá kapcsolódó kulturális programok, kézművesvásár színesítik a programot.

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozót évek óta a Gyógyfürdő szomszédságában található Termál Kempingben rendezik meg.  A rendezvény fő napján – 17-én – 7 órától kezdődik a sertések kábítása, szúrása, az erre a célra kialakított szúró színpadon, majd ezt követően kezdetét veszi a perzselés, feldolgozás.

Mint a főszervező elmondta, hurka- és kolbászkészítésben hirdetnek versenyt a csapatok számára. A döntést nyolc tagú, szakemberekből álló zsűri hozza meg. A helyezést elért csapatok díjakat vehetnek át, továbbá minden csapat egységes ajándékcsomagot kap. A Földművelésügyi Minisztérium, valamint további főtámogatóik számos különdíjat ajánlottak fel.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu