0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Új gazdája van az adonyi intervenciós raktárnak

55 százalékban pénzügyi, 45 százalékban szakmai befektetői tulajdonba kerültek az adonyi Magtárház Kikötő (MK) Kft. vagyonelemei, amelyek az ország legnagyobb gabonatároló komplexumának számítanak. A régóta felszámolás alatt álló MK vagyonelemeit a szekszárdi Adony Logisztikai Központ Kft. vásárolta meg, amely tavaly decemberben kifizette a hárommilliárd forintos vételárat.

Pénzügyi befektetők többségi tulajdonába kerültek az adonyi Magtárház Kikötő Kft. felszámolási eljárásban értékesített vagyonelemei – derül ki a cégbírósági bejegyzésekből. A legnagyobb hazai gabonaraktár, illetve gabonarakodó bázist a szekszárdi Adony Logisztikai Központ Kft. vásárolta meg, amelynek 55 százaléka az A-Portoperator Tanácsadó Kft. tulajdonában van. E cég a budapesti Nive Vagyonkezelő Kft. érdekeltségébe tartozik, amely kapcsolatba hozható a szintén budapesti Kulcs Faktor Pénzügyi Zrt.-vel, illetve az MK Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Kft.-vel.

Az Adony Logisztikai Központ Kft. 45 százalékos tulajdonhányadát szakmai befektető magánszemélyek birtokolják, akik a 450 ezer tonnás néveleges tárolókapacitású adonyi komplexumot három éve már úgy működtették, hogy bérbe vették a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-től. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az Adony Logisztikai Kft. a szintén szekszárdi, gabonaforgalmazással foglalkozó Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozik, amely Pakson is üzemeltet gabonatároló és -rakodó kapacitásokat. A Sygnus évente 300-400 ezer tonna terménnyel kereskedik, amelyet a hazai és a külpiacon értékesít, és ezzel a társaság 3-5 százalékos részesedést mondhat magáénak a magyar gabona-kereskedelmi piacon.

Az adonyi gabonaközpont még a 2002-2006 közötti szocialista kormányzás idején épült fel, de később működése ellehetetlenült az uniós gabonaintervenciós felvásárlási rendszer megszűnése miatt. A társaság elsőként kirendelt felszámolója az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárd forintért próbálta értékesíteni 2012-ben, majd az ár fokozatosan csökkent az utolsó NRN-kiírásban szereplő 6,1 milliárdos összegre, illetve az elfogadott vételi ajánlatban rögzített 3 milliárd forintra. Az agrárszektor.hu értesülései szerint a felek a vételárat 2017 decemberében egyenlítették ki.

Forrás: agrarszektor.hu