0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Belvízvédelmi készültség Kelet-Magyarországon

Négy szakaszon elsőfokú, egy szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig).

Az elsőfokú készültség van a réhelyi, a szeghalmi, a gyomai, és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. A vizugy.hu honlap adatai alapján másodfokú a készültség az Élővíz-csatornai szakaszon. A Körösökön készültségi szintet el nem érő árhullámok vonultak le a napokban, amelyek megszüntették a belvízelvezető csatornákon a gravitációs vízelvezetési lehetőségeket, ezért több szivattyútelep beüzemelése vált szükségessé. Öt nap alatt csaknem 1 millió 700 ezer köbméter vizet emeltek át.

Csütörtökön 14 szivattyútelep üzemel, amelyek száma szakemberek szerint a következő napokban jelentősen csökkenni fog a gravitációs levezetések lehetőségével. Az elöntött területek nagyságát nem mérték fel. Néhány mélyfekvésű helyen előfordulnak kisebb kiterjedésű vízfoltok, de kiterjedt belvízi elöntések nincsenek.

Az országban egyébként főleg a Felső-Tisza mentén, illetve a Dél-Alföldön okoz gondot a belvíz, összesen 23 szakaszon rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. További hét szakaszon – beleértve a KÖTIVIZIG fennhatósága alá tartozó kisújszállási, karcagi és hamvas-sárréti, valamint az ÉVIZIG területén lévő tiszavalki, a FETIVIZIG felsőszabolcsi, és a Zala partján egy szakaszt is – pedig másodfokú a készültség. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu