0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. Az eredményességre tekintettel az NGM munkavédelmi kampánya idén is folytatódik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  tájékoztatása szerint a felvilágosító tevékenység eredményesnek bizonyult! A tárca legfrissebb 2017. évi adatai alapján 837-ről 654-re csökkent a munkabalesetek éves száma, amelyből a 2016. évinél 6-tal kevesebb, azaz 12 volt halálos kimenetelű. Az adatok szerint az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt.

Az elmúlt évben az NGM „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt indított a mezőgazdaságban dolgozók kedvezőtlen munkakörülményeinek javítására. Az apropót az szolgáltatta, hogy 2016-ban rendkívül megnövekedett az agráriumban a halálos munkabalesetek száma, összesen 18 munkavállaló vesztette életét. A kampány alapvető célja a balesetek számának csökkentése, azzal, hogy ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmét felhívják a biztonságos munkavégzés szabályaira.

A kampányhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott. Tavaly a Mezőfalván megrendezett, „I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow” elnevezésű szakkiállításon külön munkavédelmi standot biztosított az NGM égisze alatt működő Munkavédelmi Információs és Tanácsadó Szolgálat szakemberei és a megyei munkavédelmi hatóság munkatársai számára. Az elmúlt év őszén pedig az NGM szakmai közreműködésével a NAK „Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel munkavédelmi témájú tájékoztató rendezvénysorozatot, roadshow-t tartott nyolc vidéki helyszínen.

Az NGM kampány idén is folytatódik, csakúgy, mint a NAK munkavédelmi fórumsorozata.

Forrás: nak.hu