0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

A részkészítmények, köztük a rézszulfát alkalmazását a permetezést végző dolgozókra, a madarakra, az emlősökre és a talaj-mikroorganizmusokra kockázatosnak, és a tágabb környezetre nézve veszélyesnek ítéli meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA). A réz ugyanis fölhalmozódik a talajban és maradványként megjelenik az élelmiszerekben, így a biotermékekben is. Arra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre vizsgálati adatok, hogy az emberi szervezetre hogyan hat a rézmaradvány. Több szervezet, köztük a brit talajvédelmi szervezet (Soil Association) a réz használatának a mérséklésére buzdít, ám nincs, amivel helyettesíteni lehetne.

Az Európai Bizottság 2014-ben további környezeti hatásvizsgálatok elvégzése érdekében hosszabbította meg a rézkészítmények használatát, de azzal a feltétellel, ha csökkentik a kijuttatott mennyiséget. Az EU 2015-ben a rézkészítményeket fölvette a helyettesítésre jelölt anyagok listájára, jelezve, hogy azokat az emberi egészségre és a környezetre veszélyesnek tartja.

A feltételes engedély idén január 31-én lejárt volna, ám a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottság újabb egy évre meghosszabbította, a hatásvizsgálatok eredményét azonban még nem tették közzé. Az Euractiv információi szerint a tagállamok közül 26 értett egyet az engedély meghosszabbításával, Franciaország és Svédország ellene voksolt. Az EFSA indokolással ellátott véleménye márciusra várható, tudta meg az Euractiv a szervezet egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselőjétől. Arra kérdésre, hogy a már ismert kockázatok elégségesek-e ahhoz, hogy kivonják a hatóanyagot a piacról, az EFSA tisztviselője nem válaszolt.

Az EFSA 2017 áprilisában kelt Növényvédő szer-maravány jelentésében az áll, hogy a bioélelmiszerekben kimutatott 140 különböző növényvédőszer-hatóanyag közül a vizsgált mintákban a réz fordult elő a leggyakrabban, több mint kétszer olyan gyakorisággal, mint a biotermékekben második leggyakoribb bromidion. Az Euractiv informátora szerint ezek az eredmények, illetve az adatok hiányossága meglehetősen aggasztó.

A mostani hosszabbítás lehet az Európai Parlament politikai vezetői által újonnan alakított, január 18-án az EU növényengedélyezési rendszerének felülvizsgálatára létrehozott különleges biztosságának, a PEST-nek a „próbapere”. A PEST feladata lesz egyebek mellett, hogy megvizsgálja a hatóanyagok tudományos értékelési és engedélyezési eljárásainak lehetséges hibáit, valamint az Európai Bizottság szerepét a glifozát engedélyének megújításában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com