0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kiskérődzők magasabb támogatásáért lobbiznak az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága megszavazta a magyar javaslatokat is tartalmazó juh és kecske ágazatról szóló jelentést. A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a jelentés támogatja a Magyarországon jellemző száraz és rossz minőségű füves területek legeltetését is az ökológiai jelentőségű területeken.

A képviselő közölte, a juh- és kecsketartásnak fontos szerepe van a magyarországi vidéki, különösen az elmaradott térségbeli foglalkoztatásban, valamint a természeti környezet és a táj megőrzésében. Hozzátette, a jelentés elfogadásával lehetőség nyílik a juh- és kecsketartók helyzetének javítására.

Tájékoztatása szerint a jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a juhász szakma elöregedésének elkerülése érdekében olyan programok kidolgozására van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a férfiak mellett a nők is megtalálják a helyüket az ágazatban. A nők ágazati helyzetének javítására vonatkozó javaslatot teljes mértékben támogatta a parlamenti bizottság, így a magyar juhászok és kecsketartók élethelyzete érdemben javulhat a jövőben – tette hozzá a képviselő.

Forrás: MTI-Eco