0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a nemzetközi SavingFood projekt keretében, másodszüretek szervezésébe kezd, amely során a betakarítás után a földeken maradó, fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről. Ezt követően az Élelmiszerbank országos partnerhálózatának bevonásával megszervezik a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek. A másodszüret reneszánszát éli Nyugat-Európában, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket – írja közleményében az egyesület.

Másodszüretre akkor kerülhet sor, ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani. Például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás tétel. A másodszüret a termelő számára azért hasznos, mert a megtermelt értékes termények nem vesznek kárba, és az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.

Emellett az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető, az átadott érték 120 százalékával csökkenthető a társasági adóalap ha cégről van szó.

Az Élelmiszerbank országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.), elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak. A programban résztvevő termelő a sikeres kiosztásról visszajelzést kap, az átadót az Élelmiszerbank honlapján támogatóként feltünteti, és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni. Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat.

Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az Élelmiszerbank elérhetősége: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu, 1/261-3991, www.elelmiszerbank.hu

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Magyar Élelmiszerbank Egyesület