0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hétvégén akár havazás is lehet

Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet - írja agrometeorológiai előrejelzésében az OMSZ. A múlt hét második fele óta tapasztalható meleg időben a növények fejlődése már beindult, a hirtelen jövő, erős lehűlés komoly károkat okozhat elsősorban a gyümölcsösökben.  

Változékony, tavaszi idő

Sokat változott az időjárási helyzetkép az elmúlt egy hétben. Egy hete még az ország jelentős részét hótakaró borította, és a gyümölcsösökben okozott fagykárok felmérése zajlott. Azóta megérkezett a tavasz, a hó csak az Északi középhegység magasabban fekvő tájain maradt meg, viszont az olvadásból származó magas vízszint, illetve a belvizek okoznak jelentős problémákat a szántóföldeken. Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

A mögöttünk álló hét is csapadékosabb volt az átlagosnál, országosan 5 és 25 mm közötti eső esett. Ez a csapadék már egyáltalán nem hiányzott a földeknek, ahogy a héten érkező sem. Az átlagosnál csapadékosabb február és a múlt heti gyors olvadás következtében országszerte telítettek a talajok, és a mögöttünk álló héten tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, elsősorban az ország déli felén.

A jelenlegi meleg időben a vízzel való elöntöttség komoly károkat okoz az őszi vetésekben.

Az átlagosnál jóval melegebb hétvége után a talaj hőmérséklete is sokat emelkedett az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest. Mindenütt kiengedtek a talajok, 5 cm-es mélységben 4 és 10 fok közötti hőmérsékleti értékek a jellemzőek az országban. Nagyobb mélységekben kissé hidegebb a talaj, de fagy nem tapasztalható.

Az előttünk álló hét első felében folytatódik a változóan felhős, de többnyire napos, helyenként záporokkal tarkított időjárás. Csütörtöktől már több felhő valószínű, majd pénteken és szombaton sokfelé kell esőre, záporokra is számítani. A hétvégén egy mediterrán ciklon vonul át fölöttünk a jelenlegi számítások szerint meglehetősen sok csapadékkal.

Előreláthatóan 10-30 mm közötti mennyiség várható eleinte eső, majd vasárnap főként a Dunántúlon, havas eső, havazás formájában. A Dunántúlon helyenként 30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

A hét első felében azonban az ország nagy részén még a talajok átmeneti szikkadása lesz a jellemző, amit a meleg időjárás mellett a helyenként erős, de sokfelé élénk szél is segít. Szélcsendes, illetve mérsékelten szeles időjárásra a legtöbb helyen a reggeli illetve esti órákban lehet számítani.   

A hőmérséklet a hétfői, április közepére jellemző értékek után keddtől kissé visszaesik, és szerdától 8 és 14 fok közötti értékek lesznek jellemzőek a jelenlegi számítások szerint egészen szombatig. Általában az éjszakák is fagymentesek maradnak, bár csütörtök hajnalban az ország északi részén elszórtan kevéssel 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A változás vasárnaptól várható. Ekkor csak nyugaton, majd a jövő hét elején országszerte fagyos éjszakákra kell számítani, de lesznek területek, ahol napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

A fagy mértéke egyelőre elég bizonytalan, a mostani számítások szerint akár -5 fok alá is hűlhet a levegő. Ezzel együtt a talajhőmérsékletben is jelentős visszaesés várható, de nagyobb területre kiterjedő talajfagy nem valószínű. A múlt hét második fele óta tapasztalható meleg időben a növények fejlődése már beindult, a hirtelen jövő, erős lehűlés komoly károkat okozhat elsősorban a gyümölcsösökben.  

Forrás: met.hu