0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változatosabb növényösszetételt a bioszántókra

Elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb a biodiverzitás megőrzésére. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonacentrikusak. Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresik majd a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben.

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre. A 2020-tól induló új támogatási ciklusban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, azonban ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus, amit a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolnak. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepelnek a közzétett programtervezetben:

• Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban

• Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben

• Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése

• Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai

• Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig

• Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe

• A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

 

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón című szakmai nap időpontja 2018. március 28.,

helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem GyKRC Fleischmann Rudolf Kutatóintézete (3356 Kompolt, Fleischmann út 4.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / ÖMKi