0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vége a kvótának, jöhet a növekedés

Mintegy ötödével nőhet az európai cukortermelés az Európai Bizottság szerint azok után, hogy tavaly októberben megszűnt a szektort szabályozó uniós kvótarendszer.

A cukorkvóták kivezetésével jelentősen nőtt az európai cukortermelés – áll az Európai Bizottság által a napokban közzétett jelentésben. Az összefoglaló elemzés megjegyzi azt is, hogy az Európai Unió gabona- illetve szántóföldi növénytermelése növekedett 2017-ben, és az árak globális emelkedése jelzi a kereslet élénkülését is a takarmány- valamint ipari növények iránt. A hideg időjárás sem tudta számottevően károsítani a termést, ezért „stabil” betakarításra számít idén az Európai Bizottság.

A legérdekesebben mégis a cukortermelés alakul, mivel ez lesz az első teljes év cukorkvóta nélkül. Mint ismert, közel 50 éves működés után, tavaly szeptember 30-án megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer, amely a legutolsó még érvényben lévő ilyen típusú mezőgazdasági intézkedés. Október elsejével tehát az EU egy olyan belső piaci viszonyrendszerre ébredt, amelyben minden szereplő annyi cukrot termel, amennyit tud, illetve akar.

Az idei évre már 23 százalékos növekedést prognosztizál a cukortermelésben az EU az előző évek átlagtermeléséhez viszonyítva. Az elemzés azt is megjegyzi, hogy a további növekedés motorja az export lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu