0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkenthet az uniós agrárköltségvetés

A május 2-án bemutatandó hétéves uniós keretköltségvetési javaslatról beszélt csütörtökön Berlinben a helyi sajtónak Günther Oettinger, a költségvetésért felelős uniós biztos. Ebben kitért a mezőgazdaság leendő büdzséjére is.

Günther Oettinger ugyan nem fejtette ki részleteiben beadandó javaslatot, de elmondta, hogy az Európai Bizottság igyekszik kezelni a bevételi és a kiadási oldalon 2020 után keletkező hiányt – írja összefoglalójában a nak.hu.

Az uniós biztos emlékeztetett rá, hogy a befizetéseknél a Brexit miatt évente 12-14 milliárd euró eshet ki.

Ezt a lyukat a majdani javaslat fele-fele arányban költségvetési megtakarításokból és megemelt tagállami befizetésekből próbálná lefedni (Oettinger korábban említette, hogy a kiadási főösszeg a GNI 1,1-1,2 százaléka lehet a jelenlegi 1 százalékos plafonnal szemben).

A büdzsé két jelenlegi legnagyobb tétele, a kohéziós politika és a közös agrárpolitika részaránya a kiadásokon belül viszont a biztos szavai szerint visszamegy 60 százalékra (régen 80 százalék volt, jelenleg durván 70 százalék a kettő). Oettinger ehhez még annyit tett hozzá:

Az agrárköltségvetés 2020-ról 2021-re 6 százalékkal csökkenne a május 2-i javaslat értelmében. (Más forrás szerint Brüsszel a közös agrárbüdzsé nagyjából 10 százalékos megvágására készül 2020 után az EU27-ekre fordított agrárkiadások jelenlegi szintjéhez képest.)

A kiadási oldalon azért van szükség többletforrásokra – Oettinger ezek összegét évi 8-10 milliárd euróra becsülte –, hogy a jelenleginél több pénz legyen az olyan új kihívásokra, mint a migráció, a menekültpolitika, a külső határok őrzése, a migráció szempontjából forrásországnak számító államok támogatása, a védelmi politika, a terrorizmus elleni küzdelem vagy az innováció és a kutatás. Közölte, hogy ezt az összeget 80 százalékban tagállami többletbefizetésekből, 20 százalékban pedig az egyes költségvetési fejezetek közötti átcsoportosításból teremtenék elő.

Forrás: nak.hu/Bruxinfo