0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyenge méztermés várható

A hazai méhészek tehetetlenek az időjárással szemben, évek óta kimarad a tavasz, a tél után rögtön nyár következik, ami megzavarja az állatok kifejlődését.

A méhcsaládok nem fejlődtek ki rendesen a márciusi hideg miatt, két-háromhetes lemaradásban vannak, amely körülbelül két-három tonna repcemézkiesést okoz az idén. Emellett komoly probléma a méhek életterének csökkenése.

Az első nagy mérlegelő az akác előtti pergetés – amely egyes méhészeknek a gyümölcsmézeket jelenti, másoknak a repcét – nem volt túl sikeres, mivel a márciusi tél után hirtelen bejövő nagy meleg miatt a méhek nem tudták követni a természet fejlődését – mondta magyarhirlap.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A szakember rámutatott:

A méhcsalád csak akkor hord mézet, ha megfelelően nagy az egyedszám, az elmúlt hetekben azonban ezt nem tudták produkálni, így követni sem tudják a tavaszi virágzásokat, ami miatt alig lett repceméz az országban.

Mint mondta, az akác a déli sík területeken már elkezdett „mézelni”, de félő, hogyha ez a túlzott meleg megmarad, akkor abból sem lesz megfelelő termés, mert túl korán le fog virágozni.

Bross Péter hozzátette: a méhészek tehetetlenek azzal szemben, hogy rendszeresen, minden évben elmarad a tavasz, a télből rögtön a nyárba vált át az időjárás. Egy méhnek 45 nap szükséges, hogy kifejlett mézgyűjtővé váljon, viszont a virágok előbb kezdenek virágozni, így mire kifejlődnek a méhek, már lezajlik a virágzás. A szakember szerint komoly probléma még a méhek életterének csökkenése is.

A méhcsaládokban mára nincs meg az az egyedszám, ami volt húsz-harminc éve, akkor ugyanis akácvirágzáskor hatvan-hetvenezer méhet lehetett megszámolni, mára viszont csak negyven-ötvenezer maradt.

A méhek jobban ki vannak téve a környezet negatív hatásainak, ezért többen is pusztulnak el. Ezenkívül egyre kevesebb a vadvirág és a növényvédő szerektől mentes, természetes legelő is.

Forrás: magyarhirlap.hu