0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Árad a Rába és a Mura, veszélyben vannak mezőgazdasági területek is

A sok csapadék hatására jelentősebb árhullám indult el a Rábán és a Murán is, másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet érhet el a tetőzés. Az ár mezőgazdasági területeket is elöntött.

Az elmúlt napokban sokfelé hullott kiadós csapadék, a nyugati országrészben, valamint a Rába és a Mura határon túli vízgyűjtőjén különösen sok eső esett.

Ennek hatására mindkét folyón jelentős árhullám indult el. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Rába Körmendnél szerda este, míg a Mura Letenyénél péntek reggel tetőzhet másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet elérő, illetve azt kissé meghaladó vízállással – írja a idokep.hu.

Nem csak a Rába közeli településeken jelent gondot a víz. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője, Balogh Eszter a vaol.hu-nak elmondta, hogy a kedden lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt pincében és vízelvezető árokban felgyülemlett víz eltávolításához két esetben riasztották a Vas megyei tűzoltókat. Készenlét elrendelésére nem került sor.

A Nyugat-Dunántúli vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Rába külföldi vízgyűjtőjén 2018.05.13, 17:00 és 2018.05.15, 17:00 között 50 és 100 mm közötti csapadék hullott. A Rába vízgyűjtő magyar területére 25-35 mm eső esett.

A lehullott csapadékok hatására a Rábán és mellék-vízfolyásain több hullámban vízszint-emelkedések alakultak ki. A vasárnapi csapadékból a Rábán és a Lapincson, valamint a Gyöngyös és a Répce vízfolyásokon vonultak le kisebb árhullámok.
Forrás: idokep.hu/vaol.hu