0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Május végéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ban immár 25. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente közel 300 települést mozgat meg. Közülük választja ki a szervezőbizottság és az MTÜ az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

A verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. A pályázóknak a verseny országosan elismert, kertész, tájépítész, várostervező, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűrije tanácsadást is nyújt a felkészülési és bírálati időszakban.

A hazai zsűri a szakmai értékelésekor fokozottan figyel:

  • a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére,
  • a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre,
  • a település zöldfelületi programjára, fejlődésére,
  • a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására,
  • a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére,
  • az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására,
  • a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjára és eredményeire,
  • a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energiafelhasználásra.

A verseny két fődíjas települése a 2019. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (az Entente Florale Europe-n) képviselheti Magyarországot. A 2018 őszi országos díjátadón a fődíjak mellett a kezdeményezés támogatói számos különdíjat is átadnak. Az MTÜ a verseny 25. évfordulója alkalmából egy „Jubileumi díjat” is adományoz majd, amelyet a legjobban teljesítő, illetve Arany Rózsa díjjal rendelkező települések közül választ ki a szakmai zsűri. Továbbá idén is odaítélik a „Legvirágosabb úti cél” díjat, annak a résztvevő településnek, amelyre a legtöbb közönségszavazat érkezik a verseny Facebook oldalán. 2018-ban újdonság, hogy az MTÜ a jubileumi év alkalmából minden pályázó település részére egy-egy facsemetét adományoz, amelyek átvételére országszerte több kertészeti áruházban lesz lehetőség, ezek listáját a jelentkezések lezárása után a verseny honlapján tesszük közzé.

Jelentkezési feltételek

A versenyre települési önkormányzatok jelentkezhetnek az alábbi 5 kategóriában:

  • falu: 1000 főig,
  • falu: 1000 fő fölött,
  • város: 50 000 főig,
  • város: 50 000 fő fölött,
  • Budapest kerületei.

Jelentkezési határidő: 2018. május 31. – a regisztráció és a részvétel díjmentes.

Jelentkezni a lejjebb található jelentkezési lap kitöltésével lehet. A versengő települések bemutatkozhatnak a viragosmagyarorszag.hu oldalon. Ehhez egy rövid szöveges tájékoztatót (maximum 1200 karakter) és három digitális fényképet (minimum 300 dpi) várunk a következő e-mail címre: viragos@mtu.gov.hu. Kérjük, hogy a képek közül legalább az egyik valamilyen turisztikai attrakciót ábrázoló kép legyen!

További információ: viragos@mtu.gov.hu

Forrás: viragosmagyarorszag.hu