0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

KAP: többet kérnének, de kevesebbet adnának?

Néhány prioritás és részlet kivételével többségében nem tartja elfogadhatónak az Európai Bizottság agrártámogatásokra vonatkozó javaslatait Kis Miklós Zsolt. A NAK-alelnök szerint a legfontosabb az lenne, hogy az elosztható pénz mennyiség ne csökkenjen.

Az Európai Bizottság javaslataiban vannak támogatható és elfogadhatatlan részek egyaránt – mondta el lapunknak Kis Miklós Zsolt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke kifejtette: alapvetően két külön javaslatcsomagról van szó, a költségvetési és a szakmai anyagról.

„Egyik sem igazán az, amivel Magyarország egyet tudna érteni” – fogalmazott az alelnök, aki szerint a leginkább húsba vágó az, hogy a költségvetés agrár-vidékfejlesztésre fordítható kerete nagymértékben csökken.

2018-as árakon például a vidékfejlesztés forrásai Magyarország esetében mintegy 26 százalékkal mérséklődnének, amely rendkívüli vágást jelent. Az nem tűnik túl kedvezőnek, hogy egyre többet várnak el a gazdáktól, és egyre kevesebbet adnak cserébe – mondta el.

A szakmai javaslatcsomaggal kapcsolatban támogathatónak tartotta az alelnök a prioritásokat: az egyszerűsítés, a továbbra is létező beruházási támogatások és a nagyobb mértékű szubszidiaritás, rugalmasság is kedvező, ám utóbbi esetében könnyen temérdek plusz adminisztráció is kisülhet a dologból.

Kis Miklós Zsolt szerint problémás a capping, vagyis a gazdaságonként maximált támogatás eszköze is. „Azzal az alapelvvel, hogy a támogatás döntően ne a nagygazdaságokhoz kerüljön, egyetértünk, a Bizottság által javasolt 60, illetve 100 ezer eurós keret azonban már akár a közepes méretű hazai családi gazdaságokat is veszélyezteti.”

Kis Miklós Zsolt szerint a közeljövőben még sokat puhulhat a rendszer, mert számos tagállamnak vannak kifogásai a mostani javaslatokkal kapcsolatban. Az alelnök arra számít, hogy a legkritikusabb pontok fognak megváltozni, így a csökkenő költségvetés és a már említett capping lehet az, amit visszavernek a tagállamok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu