0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Borversenyt nagyon régóta és sok helyen rendeznek. És szinte kizárólag a férfiak. A szlovákiai Peszektergenyén, a Palik Pincészet is már sokszor volt helyszíne jelentős, rangos borismereti képzéseknek, előadásoknak, borkóstolóknak. Palik László, a Biocentrum s.r.o. ügyvezetője ezt koronázta meg egy nemzetközi borversennyel.

Feleségének, Klára asszonynak volt az ötlete, hogy a borverseny mellé szervezzenek lekvárversenyt is. 

Idén így szervezték meg már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul. Mind a borban, mind a lekvárban, családok, közösségek, települések, térségek hagyománya öröklődik.

A borok és a lekvárok zártkörű zsűrizésére azonos időpontban, a peszektergenyei kultúrházban került sor. A kezdeményezés sikerét jelzi a nagyszámú nevezés, borból és lekvárból is négyszázat meghaladó minta érkezett a Kárpát-medencéből –  Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból, Ausztriából, Ukrajnából, Romániából, Szlovéniából -, továbbá Németországból és idén először Oroszországból is. Ennek köszönhetően a verseny, melyhez hasonlót még sehol sem tapasztalt a szakma, a határokon átívelő összefogás jelképévé és egyben a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált.

A bor- és lekvármintákat a 100 pontos bírálati rendszernek megfelelően, gyakorlott nemzetközi szakmai zsűri értékelte. Jöhettek szilvalekvárok, barack- és eperlekvárok, meggy- és cseresznyelekvárok, bogyós gyümölcsökből készült lekvárok, erdeigyümölcsökből készült lekvárok valamint egyéb különlegességek.

Borból kiemelt figyelmet kapott a Peszeki leányka (száraz, félszáraz, félédes, édes) minden évjárata, de neveztek száraz, félszáraz, félédes és édes fehérborokkal, rozékkal, vörösborokkal. Megjelentek a versenyen nem Vitis viniférából készült borok, borkülönlegességek (hibrid-, gyümölcs-, alkohollal dúsított és direkt termő szőlőből készített borok) is.

Mint a bírálaton is tapasztalhattuk, a háziasszonyok – a borászokhoz hasonlóan – gondos odafigyeléssel és sok-sok munkával készítik minden évben a lekvárokat és egyéb finomságokat a kertben megtermett gyümölcsökből.

A borászok mindig is örömmel mutatták és kóstoltatták meg boraikat a barátaiknak, és vállalták fel a borversenyeken a megmérettetést. A szervezők kíváncsiak voltak, hogy az asszonyok, akik évek, évtizedek óta főzik a kertjükben évente megtermelt gyümölcsből a család részére a lekvárt, a dzsemet, mennyire lesznek vállalkozó kedvűek, hogy megmérettessék magukat. Idén már ötödik alkalommal tettek bizonyságot vállalkozó kedvükről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu