0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Szerda délután a helyszínen Lukács Attila hatósági állatorvos elmondta: a jelentős mennyiségű,

körülbelül öt köbméternyi illegálisan lerakott állati maradvány lesózott birka- és szarvasmarhabőr volt, ami valószínűleg vágóhídról származott.

Vélhetően a helytelen, szakszerűtlen tárolás miatt a bőrök tönkremehettek, az elkövetők pedig nem vállalták azok szabályos megsemmisítését és az ezzel járó költségeket, ezért törvénytelen módszerhez, illegális hulladéklerakáshoz folyamodtak – számol be az esetről a Veszprém megyei hírportál.

A rendőrségnek segíthet a tettesek nyomára bukkanni, hogy a bőrök között találtak egy-egy osztrák és szlovák eredetű krotáliát, azaz a jószágok beazonosításához használt füljelzőt.

Lukács Attila megjegyezte, az állati maradványok bizonyos esetekben különféle fertőzéseket is hordozhatnak, amik akár komoly kockázatot jelenthetnek az emberre. Egyelőre még vizsgálják, hogy ebből a szempontból ezek a birka- és szarvasmarhabőrök mennyire voltak veszélyesek.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, Pápán eddig a lomis tevékenységhez és a háztartási szeméthez kapcsolódó illegális hulladéklerakás okozott gondot,

a mostani esethez hasonló, állati eredetű környezetszennyezésre az elmúlt időszakban nem volt példa a városban.

Mint mondta, a birka- és szarvasmarhabőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterületen rakták le, az ilyen helyzetekben az önkormányzatnak kell gondoskodni a hulladékanyag elszállíttatásáról. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket, akikkel így ki lehet majd fizettetni a terület megtisztításának költségeit.

Az üggyel kapcsolatban feljelentést tettek a Pápai Rendőrkapitányságon, melynek munkatársai vizsgálatot indítottak.

Forrás: veol.hu